Lansiranje SpaceX-a s ljudskom posadom odgođeno za nedjelju

Lansiranje SpaceX-ovog svemirskog broda s posadom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) odgođeno je sa subote na nedjelju zbog jakih vjetrova, objavio je u petak šef NASA-e.

Hina | 14.11.2020. / 07:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jim Bridenstine je objavio da je lansiranje iz svemirskog centra Kennedy na Floridi prema novom planu predviđeno za nedjelju u 19,27 sati, odnosno za nedjelju u 00,27 sati po GMT-u .

U ekipi se nalaze Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker, te Japanac Soichi Noguchi.

Pristajanje na ISS predviđeno je u utorak u zoru po GMT-u.

Radi se o prvoj šestomjesečnoj "operativnoj" misiji kojom se potvrđuje nastavak letova s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Država iz svibnja, nakon devetogodišnjeg prekida i ovisnosti o Rusiji.

NASA je u utorak službeno odobrila kapsulu Crew Dragon koju je konstruirao SpaceX za prijevoz svojih astronauta na redovitim letovima, ocijenivši ju sigurnom.

SpaceX, tvrtka koju je osnovao poduzetnik Elon Musk, prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od svibnja do kolovoza, tijekom koje je dvoje astronauta poslala na ISS i vratila ih na Zemlju bez teškoća.

Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane krajem ožujka 2021. bit će Europljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti