Lažni potres na burzama: Google kupuje Apple!

Kakva je to priča bila, pa premda samo na dvije minute, izazvala je tektonske poremećaje na burzama.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 11.10.2017. / 07:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dow Jones, odnosno punim “imenom” Dow Jones Industrial Average, jedan je od najpoznatijih indeksa američke elektroničke burze, a njihov indeks stanja na burzama prvi je put objavljen pradavnog 3. srpnja 1884. godine. Zašto je to važno? Zato što se Dow Jones indeksu vjeruje, Dow Jones indeks se prati, Dow Jones indeks po mnogima je jedan od najrelevantnijih indeksa i u Sjedinjenim Američkim Državama i diljem svijeta. I kada Dow Jones nešto objavi, obično je to “amen”.

I u trenutku kada Dow Jones objavi vijest kako Google kupuje Apple za devet milijardi američkih dolara, rotacija zemaljske kugle automatski se promijenila i svijet kakav smo poznavali ušao je u novu dimenziju. Upravo to dogodilo se kasno sinoć, vjerovali ili ne, Dow Jones je doista u svojoj objavi koja se odvija u realnom vremenu u eter plasirao vijest da je dogovoren posao koji će promijeniti sve, posao prema kojem će Google platiti devet milijardi dolara za bi preuzeo najvrjedniji svjetski brand – Apple.

Istoga trenutka cijena Appleovih dionica skočila je sa 156 na 158 USD, ali već dvije minute kasnije ispostavilo se da je riječ o grešci. Portal 9TO5Mac, koji je inače jedan od najpoznatijih i najpriznatijih kada je u pitanju sve vezano uz Apple, prvi je primijetio taj epic fail među vijestima Dow Jones, nakon što je lažna vijest povučena s kanala Dow Jonesa, stiglo je i kratko priopćenje. “Zbog tehničke greške, testne vijesti koje nemaju veze sa stvarnošću objavljene su na javnom kanalu. Sve takve vijesti maknute su u najkraćem mogućem roku i ispričavamo se zbog greške”.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti