LGBT zajednica nije diskriminirana na Twitteru, riječ je o pogrešci

Problemi s Twitterovim algoritmima poprilično su naljutili LGBT zajednicu, ali očekuje se rješenje.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 06.11.2017. / 08:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Odgovornost društvenih mreža u današnje je vrijeme ogromna, stoga je bilo kakva natruha potencijalne diskriminacije znak za paljenje alarma. Nažalost, koliko god algoritmi i sustavi na kojima počivaju temelji društvenih mreža bili napredni, uvijek postoji mogućnost greške, a kada se dogodi, onda svi o tome lamentiraju. Upravo to dogodilo se Twitteru, koji su neki od članova LGBT zajednice (nije precizirano o kojem se broju radi) optužili da je iz rezultata pretrage namjerno izbacio neke od termina koji se tiču upravo njih.

Konkretno, radi se o hashtagovima #bisexual i #gay koji nisu vraćali nikakve relevantne rezultate s Twitterove platforme, što je kod mnogih bilo protumačeno kao uvođenje novih filtera, kojima je Twitter odlučio diskriminirati LGBT zajednicu. Iako Twitter, baš kao uostalom i sve ostale društvene mreže, i te kako vodi računa upravo o skupinama koje su inače u društvu etiketirane kao “poremećene” i prema njima se provodi otvorena diskriminacija, cijela ova priča protumačena je upravo kao udar na LGBT zajednicu.

Zvuči paradoksalno, jer tako zapravo i jest. Naime, suludo bi bilo očekivati da će Twitter uvesti filtere koji će biseksualne ili homoseksualne osobe praktički eliminirati sa svoje društvene mreže. Ispostavilo se kako se radi o pogrešci u algoritmima, jer se oglasio i Twitter, koji je priznao kako imaju problema i kako se intenzivno radi na njihovu rješavanju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti