Ljubitelji motociklizma pozor - stigla je prva pametna kaciga na svijetu!

Bilo je samo pitanje trenutka, nakon pametnih telefona, satova, televizora, kućanskih aparata i svih ostalih uređaja, moderne tehnologije integriraju se i u druge segmente života...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 25.08.2014. / 15:18

Ljubitelji motociklizma pozor - stigla je prva pametna kaciga na svijetu!

Bilo je samo pitanje trenutka, nakon pametnih telefona, satova, televizora, kućanskih aparata i svih ostalih uređaja, moderne tehnologije integriraju se i u druge segmente života...

Oni koji vole motocikle, koji imaju motocikle, koji uživaju u brzim vožnjama, a koje prema svjedočanstvima mogu pružiti isključivo "jurilice na dva kotača" ovu će vijest pročitati s neskrivenim oduševljenjem. Jer, stiže prva pametna motociklistička kaciga u povijesti, spoj moderne tehnologije i sigurnosti za vozače krije se iza imena Skully AR-1, iza čijeg prototipa stoji startup Skully Systems. Kako je doista kaciga jedan od "čuvara života" svih koji sjedaju na motore, pogotovo ako se radi o ekstremno brzim "strojevima", učiniti tu kacigu pametnom samo je dodatni bonus. A Skully AR-1 je, kako su je najavili proizvođači "najpametnija motociklistička kaciga na svijetu".

Radi se o kacigi koja u sebi ima implementirane funkcije koje smo do sada viđali na mnogim uređajima, čak i u automobilima, ali na ovaj način, ovako sofisticirano još se nitko nije odvažio spojiti brzinu, tehnologiju i sigurnost. Jer, Skully AR-1 nema samo obični vizir, nego i prozirni zaslon na kojem se mogu reproducirati neki od podataka vezanih uz vožnju, ali i slika s kamere koja vozaču omogućuje pogled "iza leđa"! Naime, integrirana kamera može na dijelu zaslona prikazati tko se nalazi iza motocikla i kakva je situacija na cesti. Tu je i neizostavna GPS navigacija, kao i mogućnost primanja i slanja poziva preko pametnog telefona izravno iz "same kacige".

Relevantni izvori koji se bave i fokusiraju na motociklizam nazvali su Skully AR-1 pametnu kacigu "izumom 2014 godine", "početkom revolucije tehnologije u motociklizmu", "kacigom za digitalno doba" i sličnim ukrasnim epitetima, što dokazuje koliko je ovaj tehnološki izum dobro ocijenjen. Ako ste vlasnik motocikla, obožavate brzu vožnju, ali u isto vrijeme i moderne tehnologije, pa želite spojiti svoje dvije strasti, a pritom imate dovoljnu količinu novaca, prednarudžbu za ovu pametnu kacigu možete obaviti ovdje. Kako je riječ o prototipu, prve produkcijske "pametne kacige" očekuju se u prvom tromjesečju 2015 godine. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti