Lockdown teško pada i čimpanzama u zoološkom vrtu u Češkoj, a zaposlenici su pronašli zanimljiv način kako ih zabaviti

Čimpanze koje se nalaze u zoološkom vrtu u češkom gradu Dvur Kralove vrijeme tijekom lockdowna provode gledajući na ekranima što rade majmuni u ZOO-u u Brnu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.03.2021. / 11:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je od izbijanja koronakrize prošlo više od godine dana te iako smo očekivali da bi se s ljepšim vremenom i cjepivima situacija trebala djelomično popraviti, u brojnim europskim državama i dalje je na snazi lockdown, a u nekim i policijski sat. Takvo zaključavanje i veliko smanjenje društvenih kontakata ne djeluju loše samo na ljude, već i na životinje.

Slika nije dostupna I majmuni u karanteni zbog koronavirusa

Tako barem tvrde zaposlenici zoološkog vrta u češkom gradu Dvur Kralove koji je zatvoren od 18. prosinca. S obzirom na to da nema posjetitelja na koje su životinje s godinama navikle, njima je postalo dosadno. Dok ljudi zaključano vrijeme provode čitajući knjige, gledajući TV, surfajući internetom, igrajući videoigre ili s nekim svojim hobijima, životinje zatvorene u zoološkim vrtovima nemaju takav način zabave pa se dosađuju.

To se pogotovo odnosi na čimpanze kojima su zaposlenici ZOO-a u Dvur Kralovu ipak omogućili jedna oblik zabave - postavili su im ekrane na kojima mogu gledati što rade čimpanze u zoološkom vrtu u Brnu. Ovaj eksperimentalni projekt pokrenut je tijekom razdoblja od jednog tjedna, nakon kojeg će stručnjaci iz ZOO-a odlučiti hoće li nastaviti s prijenosima videa i dalje, barem do kraja ožujka. Prilično je komplicirano zabavljati ih tijekom dužeg vremena, rekao je zaposlenik ZOO-a Radek Hlavka, dodavši da je na ovaj oblik zabave najbolje reagirala najmlađa čimpanza u zoološkom vrtu.

Slika nije dostupna Musk se pohvalio: Ugradili smo implantat u mozak majmuna i sad on igra videoigre snagom misli

Naravno, jednom kada se situacija u Češkoj smiri i vrata ZOO-a otvore, čimpanze će se vratiti standardnoj rutini bez ekrana.

Izvor: AP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti