Londonski gradski prijevoz dobiva novo vozilo: Kombinacija tramvaja i autobusa čija se baterija napuni za 10 minuta

Vozila su dizajnirana kao tramvaji, no nude fleksibilnost gradskih autobusa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.11.2022. / 11:41

Novi londonski električni autobus (Foto: TfL)

U skladu sa “zelenim planovima”, Transport for London (TfL) obvezao se do 2034. godine cijelu postojeću flotu autobusa zamijeniti s električnim autobusima, iako će taj cilj pokušati postići i ranije, do 2030. Trenutačno se cestama britanskog velegrada vozi oko 850 električnih autobusa, a od sljedeće godine na ruti 358 pridružit će im se još jedno zanimljivo vozilo, futuristički dizajniran električni autobus.

Punjenje e-vozila (Foto: Getty Images) Tiha revolucija u Kini: Cestama Šenžena voze samo električni autobusi i taksiji

Autobusi će voziti na liniji između Crystal Palacea i Orpingtona, a na stajalištima će puniti baterije, a ono što je najzanimljivije jest što bi vrijeme punjenja trebalo iznositi samo 10 minuta. Dakle, kada autobus stigne na okretište, spojit će se na poseban sustav brzog punjenja i, dok dođe vrijeme za ponovni polazak, baterija će biti puna.

Autobusi su kupljeni od španjolske kompanije Irizar koja ih opisuje kao vozila koja su dizajnirana kao tramvaji (kažu da je izgledom, ali i unutarnjom konfiguracijom napravljen kao tramvaj), ali koja omogućuju fleksibilnost gradskih autobusa. Dostupni su u verzijama od 12 do 18 metara s maksimalnim kapacitetom od 155 putnika. Londonskim cestama vozit će 12-metarska verzija autonomije do 350 km koja prima do 105 putnika.

Električni automobil - Ilistracija - 1 Neobičan dogovor: Saudijska Arabija udružila snage s Kinezima i kreće u proizvodnju vlastitih električnih automobila

Putnicima su dostupni i USB punjači za mobilne telefone i tablete, WiFi mreža, tipke prilagođene slijepim i slabovidnim osobama te pretinci za prtljagu. Iz TfL kažu kako je ova kombinacija tramvaja i električnog autobusa na liniji 358 samo pilot-projekt koji će, ako se pokaže uspješnim, proširiti i na druge rute londonskog gradskog prijevoza.

Izvor: Electrek

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti