Neobičan dogovor: Saudijska Arabija udružila snage s Kinezima i kreće u proizvodnju vlastitih električnih automobila

Foxconn će razviti električnu arhitekturu vozila, a rezultat će biti portfelj proizvoda koji će biti vodeći na područjima infotainmenta (kombinacije informacija i zabave), povezivosti i tehnologije autonomne vožnje.

Hina | 04.11.2022. / 14:29

Električni automobil
Električni automobil - Ilistracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Saudijski stabilizacijski fond najavio je da će udružiti snage s kineskim proizvođačem čipova Foxconnom na proizvodnji električnih automobila u Saudijskoj Arabiji kako bi smanjio ovisnost gospodarstva o nafti.

Ceer je "prva saudijska automobilska marka koja će proizvoditi električna vozila u Saudijskoj Arabiji, a projektirat će, proizvoditi i potrošačima u Saudijskoj Arabiji i u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike prodavati niz vozila, uključujući limuzine i sportske terence", navodi se u priopćenju.

Električni automobili, ilustracija Raste potražnja za električnim automobilima i hibridima u EU-u, zauzeli 43 posto tržišta

Automobili će biti dostupni od 2025. godine, ističe saudijski fond, dodajući da će Ceer privući više od 150 milijuna dolara izravnih stranih ulaganja i otvoriti, izravno ili neizravno, do 30.000 radnih mjesta.

Do 2034. doprinos kompanije saudijskom BDP-u dosegnut će osam milijardi dolara, ističu.

Nova tvrtka, osnovana u suradnji s kineskom Foxconnom, "nabavit će od BMW-a licencu za tehnologiju komponenti koju će koristiti u procesu razvoja vozila", tumači saudijski fond.

Foxconn će razviti električnu arhitekturu vozila, a rezultat će biti portfelj proizvoda koji će biti vodeći na područjima infotainmenta (kombinacije informacija i zabave), povezivosti i tehnologije autonomne vožnje, dodaju.

Upregnut ćemo Foxconnovu tehnološku stručnost kako bismo podržali Ceerovu viziju stvaranja niza kultnih električnih vozila koja će biti nadahnuta temama povezivanja, infotainmenta i autonomne vožnje, rekao je predsjednik Foxconna Young Liu, prema priopćenju fonda.

Želimo da električna vozila postanu mainstream, a upravo to će Ceer postići u Saudijskoj Arabiji i u široj regiji, dodao je Young.

Slika nije dostupna Energetska kriza mogla bi ubrzati tranziciju prema obnovljivim izvorima energije

Fond nije otkrio pojedinosti o financiranju, niti je objavio koliko će Ceerova tvornica koštati niti gdje bi točno trebala biti izgrađena. Glasnogovornik fonda nije bio dostupan za daljnji komentar.

U ožujku Wall Street Journal objavio je da Saudijska Arabija i Foxconn pregovaraju o zajedničkoj gradnji devet milijardi dolara vrijednog pogona koji bi mogao proizvoditi mikročipove, komponente za električna vozila i drugu elektroniku.

Za lokaciju pogona odabran je Neom, 500 milijardi dolara vrijedan futuristički grad koji se upravo gradi u saudijskoj pustinji, napisao je WSJ.

Saudijska Arabija najavila je prošle godine investicijsku strategiju, poručivši da planira privući više od 100 milijardi dolara izravnih stranih ulaganja godišnje, ali još je uvijek daleko od tog cilja.

U prvoj polovini ove godine privukli su samo četiri milijarde.

Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, saudijski premijer, odabrao je upravo fond kojim predsjeda za pokretač diversifikacije gospodarstva, trenutno oslonjenog u prvom redu na naftu.

Fond je vlasnik 60 posto udjela u korporaciji Lucid Group koja trenutno gradi tvornicu za sklapanje električnih vozila u Džedi, s planiranim konačnim proizvodnim kapacitetom od 150.000 vozila godišnje.

Saudijska vlada potpisala je s Lucidom ugovor o kupnji do 100.000 njegovih automobila u sljedećih 10 godina.

Glasnogovornik Lucida nije bio odmah dostupan za komentar.

Kraljevstvo promovira i rudarstvo i dužnosnici su u svibnju objavili da će izgraditi rudnik koji bi trebao proizvoditi metale za baterije za električna vozila, napominje Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti