Loša vijest za one koji razmišljaju o kupovini PlayStationa 5

Sony je smanjio očekivanja za proizvodnju PlayStationa 5 za aktualnu financijsku godinu, a problemi s proizvodnjom mogli bi se nastaviti i tijekom 2022. i 2023. godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.11.2021. / 13:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojni stručnjaci koji prate globalne lance nabave već neko vrijeme upozoravaju kako bi se ove godine blagdanski šoping trebao obaviti ranije. Oni koji se na šoping odluče u posljednji čas mogli bi se neugodno iznenaditi jer, zbog nestašice proizvoda, pokloni koje namjeravaju kupiti možda neće biti dostupni.

Slika nije dostupna Procurile glasine o novoj generaciji Sonyjeva VR uređaja

Još i prije problema s nestašicama čipova, komponenti i brojnih drugih proizvoda, ponuda Sonyjeve igraće konzole nije mogla pratiti veliku potražnju, a jasno je kako je sada situacija još i gora. Mnogima koji pod borom požele PS 5 već sada mora biti jasno da šanse da se dokopaju omiljene konzole nisu baš velike.

Prema posljednjim informacijama objavljenim u tehnološkim medijima, prvotna interna očekivanja japanske kompanije bila su da će tijekom aktualne financijske godine (između travnja ove i ožujka sljedeće godine) uspjeti proizvesti 16 milijuna PlayStationa 5, no sada su ta predviđanja smanjena za oko milijun. Tijekom ovog razdoblja proizvodnja bi tako trebala iznositi oko 15 milijuna komada.

Što se tiče prognoza za sljedeću financijsku godinu koja počinje u travnju sljedeće godine, one su optimističnije sa strane Sonyja, no ne toliko optimistične što se tiče njihovih partnera i proizvođača komponenata. Naime, u Sonyju očekuju prodaju 22,6 milijuna PlayStationa 5 između travnja 2022. i ožujka 2023., no njihovih partneri smatraju da je to cilj koji neće lako ostvariti jer očekuju da će se problemi s proizvodnjom čipova i drugih komponenata nastaviti i dalje.

Slika nije dostupna Najpopularnije franšize za PlayStation stižu i na pametne telefone?

Na The Vergeu kažu kako je ovo još jedan dokaz kako ne treba očekivati da ćemo se tako skoro moći lakše dokopati PlayStationa 5 te podsjećaju kako situacija nije puno bolja niti s konkurentima na ovom tržištu. Tako je Nintendo nedavno smanjio prognoze prodaje Switcha za 1,5 milijuna komada zbog nestašice komponenata, dok je Valve za dva mjeseca odgodio svoju konzolu Steam Deck.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti