Procurile glasine o novoj generaciji Sonyjeva VR uređaja

Glasine koje su se pojavile na mreži zvuče ohrabrujuće. Nije poznato kada će Sony predstaviti taj uređaj, a jedino je sigurno da to neće biti ove godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.05.2021. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Računalne platforme koje su obilježile prošla dva desetljeća su računala i pametni telefoni, a ako pitate Marka Zuckerberga, sljedeća platforma koja će promijeniti način na koji pristupamo sadržaju su virtualna i proširena stvarnost. Njegova kompanija, ali i Apple i drugi tehnološki divovi već ulažu velike resurse u razvoj uređaja za VR i AR, a da je upravo takav virtualni oblik realnosti budućnost videoigara vjeruju i u Sonyju. U jednom nedavnom intervjuu prvi čovjek PlayStation Jim Ryan rekao je kako Sony vjeruje u VR te kako će ta tehnologija u budućnosti predstavljati “značajnu komponentu virtualne zabave”.

Developer videoigre (Foto: Getty Images) Šef Sonyja nema optimistične vijesti za ljubitelje virtualne stvarnosti

Kompanija je za PlayStation 4 već predstavila svoje naočale za virtualnu stvarnost, a Ryan je još ranije najavio kako s novim modelom takvog uređaja za virtualnu stvarnost neće žuriti te da ga sigurno ne trebamo očekivati ove godine. No prema glasinama koje su se jučer pojavile na mreži, čini se kako u Sonyju ipak razvijaju novi model VR naočala čije specifikacije, barem na papiru, izgledaju odlično.

Rezolucija naočala (za svako oko) trebala bi iznositi 2000X2040 piksela (nema informacija oko frekvencije osvježavanja ekrana) te bi nasljednik PS VR-a trebao podržavati opciju praćenja pogleda. Ta bi opcija omogućila da uređaj zna točno koji dio scenarija u igri korisnik gleda, što bi Sony mogao iskoristiti za dodatno poboljšanje grafičkog prikaza same igre. Naime, uređaj bi mogao posvetiti više grafičke snage tom dijelu scenarija u koji korisnik gleda, dok bi se na ostale dijelove igre koji su pokriveni perifernim vidom, trošilo manje grafičkih resursa. U praksi što bi značilo da će grafika u igri biti atraktivnija i s više detalja, bez trošenja dodatnih resursa.

Slika nije dostupna Želite uskoro kupiti novi PlayStation? Iz Sonyja nemaju dobre vijesti

Što se ostalih opcija tiče, spominju se ugrađene kamere koje će pratiti položaj kontrolera, haptički feedback koji bi trebao dodatno poboljšati iskustvo igranja, a ono što se mnogima zasigurno neće svidjeti jest što će se nova generacija PS VR-a morati povezati s PlayStationom 5 putem USB-C kabela. Usprkos tome, informacije o ovom uređaju zvuče prilično ohrabrujuće, naglasili su na Kotakuu.

Nije poznato kada bi Sony mogao predstaviti PS VR2, a bit će zanimljivo vidjeti koliko će iznositi njegova cijena.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti