Šef Sonyja nema optimistične vijesti za ljubitelje virtualne stvarnosti

Iako u Sonyju vjeruju kako će virtualna stvarnost predstavljati značajnu komponentu zabave, CEO kaže da to neće biti tako skoro.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.10.2020. / 16:45

Developer videoigre (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Prije nekoliko godina činilo se kako bi virtualna stvarnost uskoro zaista mogla postati realnost, no kao i u slučaju 3D-a koji je jedno vrijeme također najavljivan kao budućnost televizije, VR se nije pokazao kao mainstream tehnologija namijenjena masovnom tržištu. Problema oko uređaja za VR je nekoliko - najvažniji su vezani uz cijenu, ali i sadržaj jer ulazak u VR svijet, odnosno kupovina računala ili posebnih uređaja prilagođenih virtualnoj stvarnosti nije jeftin hobi. No možda više od same cijene problem je sadržaj jer još nije napravljena tzv. killer aplikacija ili igra, odnosno sadržaj koji bi osvojio masovno tržište i zbog kojeg bi ljudi pohrlili u trgovine i kupili VR sustav.

Slika nije dostupna Nedostaje vam ured? Facebook je upravo predstavio "ured u virtualnoj stvarnosti"

Kada tako nešto možemo očekivati, naravno, nije poznato, no ako je vjerovati prvom čovjeku Sonyja, to neće biti tako skoro. Japanska kompanija u ponudi već ima uređaj za igranje u proširenoj stvarnosti PlayStation VR, no njegovog nasljednika, odnosno novi uređaj namijenjen PlayStationu 5 ne treba očekivati. Barem ne tako skoro.

Prema Jimu Ryanu: PlayStation vjeruje u virtualnu stvarnost. Sony vjeruje u virtualnu stvarnost i zaista vjerujemo da će u jednom trenutku u budućnosti VR predstavljati značajnu komponentu virtualne zabave. Hoće li to biti ove godine? Ne. Hoće li to biti sljedeće godine? Ne. No hoće li se to jednom desiti? Vjerujemo u to. Njegovo razmišljanje jasno pokazuje kako, kada je kratkoročna budućnost u pitanju, ne treba očekivati previše od virtualne stvarnosti. No situacija bi se mogla/trebala promijeniti s dodatnim (velikim) napretkom tehnologije.

Ryan kaže kako su puno naučili od PlayStation VR-a te da će biti zanimljivo vidjeti gdje će ih to iskustvo odvesti u budućnosti.

Virtualna stvarnost, ilustracija Virtualna i proširena stvarnost mogle bi do 2030. godine donijeti porast od 1,4 bilijuna funti svjetskom gospodarstvu

Govoreći o nekim trendovima koje možemo očekivati s dolaskom PlayStationa 5, rekao je da očekuje igre sa zanimljivijim i bogatim pričama i narativnim elementima koje će biti “moćnije i realističnije”. S peticom tako možemo očekivati sinergiju između tehnološkog napretka i ljudske sposobnosti pričanja priča i to će biti “trend koji će se nastaviti i dalje”.

Nova verzija PlayStationa na tržištu će se pojaviti već sljedeći mjesec, a sretnici koji su bili najbrži u prednarudžbama, svoj će primjerak u Hrvatskoj dobiti 19. studenog.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti