Loše vijesti za Apple: Prijete im tužbe, a iPhone bi mogao poskupjeti

Trgovinski rat SAD-a i Kine mogao bi utjecati na porast ionako visokih cijena iPhonea, a nakon nedavne sudske odluke otvara se mogućnost podizanja masovnih tužbi protiv kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.05.2019. / 07:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još nedavno svi su mediji pisali o Appleu kao prvom svjetskom bilijunašu te smo čitali o koracima koje će Tim Cook napraviti kako bi podigao vrijednost na dva bilijuna, dok su prognoze za mobilno tržište govorile kako im se smiješi još jedna rekordna godina po prodaji telefona i zaradi. Nije prošlo puno vremena, a situacija se prilično promijenila – Apple na burzi vedri i oblači i teško je predvidjeti kako će se kretati dionica kompanija u budućnosti, no situacija više nije optimistična kao prošle godine.

iPhone XR (Foto: AFP) Objavljuje li Apple lažne podatke o trajanju baterije iPhonea?

Glavni je krivac za takvu situaciju stanje na mobilnom tržištu, na kojem vlada pad interesa za skupim telefonima (za što su krive i same kompanije čiji su top-modeli svake godine sve skuplji) tako da Apple više ne može računati na tako veliku zaradu od svoje "zlatne koke" iPhonea, na čijim je krilima proteklog desetljeća zaradio milijarde dolara. Također, Cooku sada prijete dva nova i neočekivana problema koja su se već odrazila na pad cijene dionica i bit će zanimljivo vidjeti kako će se situacija razvijati u budućnosti.

Jedan je od uzroka problema prvi čovjek SAD-a Donald Trump i njegov trgovinski rat s Kinom, što bi itekako moglo ugroziti i poslovanje Applea, koji uvelike ovisi o Foxconnu, u čijim se kineskim tvornicama proizvode i sklapaju njihovi telefoni i drugi uređaji. Naime, prema predviđanjima Morgana Stanleyja, s Trumpovim novim carinskim nametima na kineske proizvode, troškovi proizvodnje iPhonea XS koji u SAD-u stoji 999 dolara mogli bi skočiti čak za 160 dolara. Kako bi se takva situacija odrazila na cijenu Appleovih telefona trenutačno je nemoguće reći jer, kako napominju neki tržišni analitičari, s obzirom na to da se carine odnose na komponente koje se koriste u proizvodima, a ne na same proizvode, taj dodatni trošak nije lako izračunati, no jedna od posljedica mogli bi biti još skuplji telefoni.

Tim Cook (Foto: AFP) Što to Apple sprema? Investicije, zapošljavanja i preuzimanja za razvoj tajnih planova

Drugi problem odnosi se na odluku američkog Vrhovnog suda prema kojoj će korisnici Appleovih uređaja moći tužiti kompaniju zbog monopolističkog ponašanja vezanog za trgovine aplikacija. Kao što je poznato, aplikacije za Appleove telefone i tablete mogu se skinuti samo s jedne virtualne trgovine, App Storea, u kojem kompanija developerima uzima proviziju za prodaju aplikacija. Tu proviziju developeri prebacuju na same korisnike, odnosno kupce aplikacija, a kako Apple ne dopušta druge načine za distribuciju aplikacija za svoje uređaje, dio korisnika smatra da tako iskorištava svoju poziciju i utječe na povećavanje cijena.

Korisnici Appleovih uređaja koji tako razmišljaju sada mogu tužiti kompaniju čije uređaje koriste (ili su ih koristili), a treba napomenuti kako odluka suda ne znači da je Apple osumnjičen za iskorištavanje tržišne pozicije i monopolističko ponašanje, već samo da je moguće podići tužbu protiv kompanije zbog toga. Može se očekivati da će neki korisnici zaista podići tužbe, a ako Apple bude proglašen krivim, mogli bi dobiti veliku kaznu. O tome je ipak prerano govoriti, no to svakako nije ugodna situacija za Apple.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti