Lozinka beskorisna: Ovo je trik koji može otključati svaki Android

Sigurnosni propust koji je ugrozio milijune Android korisnika otkriven je u najnovijoj verziji ovog operativnog sustava.

Monika Nožić Monika Nožinić | 17.09.2015. / 17:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Utvrđeno je da upisivanje dugačkih riječi u područje za unos lozinke na lockscreenu dok je kamera aktivna omogućuje zaobilaženje lozinke i otključavanje uređaja bez ikakvih problema.

Ako netko ovaj nedostatak pokuša iskoristiti, automatski će dobiti pristup svim osobniim datotekama na telefonu, kao i mogućnost instaliranja raznih malwarea.

Ovaj su propust otkrili istraživači sa Texas Sveučilišta u Austinu, a pogađa sve uređaje koji rade na Android Lollipop 5.0 platformi, kao i novijim verzijama ovog operativnog sustava.

 

"Unošenjem dugačke lozinke dok je otvorena aplikacija za kameru, napadač će moći destabilizirati lockscreen koji će se zatvoriti sam od sebe, nakon čega će se pojaviti homescreen, kao i kada se uređaj normalno otključa", istaknuo je John Gordon.

Google je još u lipnju obaviješten o ovom propustu koji je tada označen kao greška niskog prioriteta, no sada je izbacio popravak pod nazivom LMY48M samo za svoje Nexus uređaje. Ipak, da bi problem bio u potpunosti riješen, update će biti potreban i za sve ostale telefone drugih proizvođača.

Pogledajte video:

Izvor/Foto: Dailymail.co.uk/Android-alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti