Luđak ili genijalac? Britanski liječnik već deset godina "teraformira" Mars laserima te tvrdi da ima pravo na komad Crvenog planeta

Liječnik iz Hampshirea u Engleskoj polaže pravo na zemlju na Marsu korištenjem jakih lasera kojima, kako kaže, teraformira taj planet.

Branimir Vorša | 16.11.2020. / 10:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Phil Davies, liječnik opće prakse iz Hampshirea, pokušava već više od deset godina naglasiti koliko je 53-godine star Sporzum o svemiru zapravo "strašno loš".

Davies predvodi globalnu kampanju u želji za vlasništvom dijela Crvenog planeta te želi natjerati Ujedinjene narode da unaprijede svoja pravila u Sporazumu o svemiru. Taj sporazum je stupio na snagu 10. listopada 1967., a do danas mu je pristupilo 110 država, dok su ga 23 države potpisale. Njime su postavljena načela koja uređuju aktivnosti država u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

Daviesov laser oslobađa mikroskopske molekule CO2 s površine Marsa, koje pak utječu na atmosferu, što mu u konačnici, omogućuje da sleti na Crveni planet, kako on sam tvrdi.

Davies usmjerava svoje lasere snage 3500 vata prema Marsu i to radi svaki tjedan već deset godina. Iako je svjestan da je to što radi znanstveno trivijalno, kako kaže, pravno gledano, to što radi nije trivijalno.

On smatra da njegovi laseri, iako oslobađaju sićušne količine CO2 iz tla na Marsu, zapravo čine prvi korak u teraformiranju tog planeta i zbog toga smatra da ima pravo na komad nekretnine na Crvenom planetu.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti