Lukavi zaposlenici prevarili šefove: Virtualne sastanke prate njihove slike i ranije snimljeni videozapisi

Opcija prilagođene pozadine na Zoomu omogućuje korištenje fotografija i videozapisa – zaposlenici snime i sebe tako da šefovi misle da sudjeluju na sastanku, dok oni leže na kauču, igraju igre i slično.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.03.2020. / 09:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od kompanija koja je na neki način profitirala s krizom zbog koronavirusa, odnosno radom od kuće jest Zoom. Broj korisnika njihova softvera za videokonferencije konstantno raste te su se sastanci i konferencije koji su se nekad održavali u četiri zida ili dvoranama sada preselili u virtualne prostore, tj. online. No dok sjedite uz računalo ili s mobilnim uređajem u ruci, a šef govori o nekim vama nezanimljivim brojkama i planovima, lako se padne u napast za provjeravanjem Facebooka, Twittera i drugih internetskih stranica.

Slika nije dostupna Jedna velika tehnološka kompanija mogla bi profitirati od koronavirusa

Ako se na to odlučite, velika je vjerojatnost da će šef, odnosno osoba koja je pokrenula sastanak to saznati jer Zoom ima opciju za praćenje sudionika virtualnog sastanka pa ako njihov prozor konferencije nije aktivan više od 30 sekundi, Zoom to odmah prijavi. Domišljati korisnici – zaposlenici kompanija, ali i studenti koji putem te aplikacije prate nastavu, pronašli su rješenje s kojim mogu prevariti šefove i nastavnike. Dok osobe koje su pokrenule konferenciju vide otvorene prozore u kojima se nalaze osobe koje prate, odnosno trebali bi pratiti ono što govore, neki korisnici za koje se čini da prate online konferencije, uopće nisu ispred računala, već igraju igre na mobitelima, surfaju mrežom itd.

Da bi to napravili, iskorištavaju opciju prilagođene pozadine koja je dostupna u Zoom Rooms i koja se često koristi kako bi ljudi npr. sakrili neuredan stan, napravili ozbiljniju pozadinu i slično. No na fotografiju ili videozapis pozadine, korisnici snime i – sebe tako da se na prozoru Zooma može vidjeti ponavljajući video korisnika koji u svom stanu (navodno) prati konferenciju ili predavanje. Šef ili predavač na prozoru vidi da korisnik sluša o čemu govori, no nije svjestan da u biti korisnik nije ispred kamere računala, već da gleda ponavljajući video ili njegovu sliku.

Web kamera, ilustracija Novi sigurnosni propust omogućuje nepozvane goste u video razgovorima

Tako nešto čini se izvedivo na videokonferencijama i predavanjima s velikim brojem osoba, no ako online sastanku prisustvuje samo nekoliko ljudi, velika je vjerojatnost da bi osoba koja je pokrenula konferenciju mogla primijetiti da njegov zaposlenik ili student svakih nekoliko sekundi ima iste pokrete. Također, nije teško zamisliti što bi se dogodilo ako voditelj sastanka ili profesor postavi neko pitanje takvoj osobi koja je problem riješila s ponavljajućim videom ili samo s fotografijom.

Treba napomenuti kako je ta opcija prilagođene pozadine dostupna s pretplatom od 500 dolara godišnje, tako da nije dostupna svima, no dostupna je velikom broju korisnika čiji su šefovi platili korporativnu licencu.

Izvor: Vice
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti