Mađioničari dijele iznenađujuće sličnosti sa znanstvenicima, otkrilo je novo istraživanje

Mađioničari, svojom jedinstvenom mješavinom kreativnosti i preciznosti, prkose konvencionalnoj povezanosti između kreativnosti i problema mentalnog zdravlja te su pristupom svojem poslu sličniji znanstvenicima, otkrilo je novo istraživanje.

Branimir Vorša | 16.11.2023. / 10:35

Mađioničar
Mađioničar (Foto: Getty Images)

Mađioničari, koji se razlikuju od drugih kreativnih umova poput komičara ili vizualnih umjetnika, mogu posjedovati jedinstven psihološki pristup svom zanatu. Za razliku od glazbenika ili pjesnika, čini se da su mađioničari manje skloni magijskom razmišljanju, pristupajući svojem zanatu metodologijom sličnom matematičarima ili drugim znanstvenicima.

Odnos između kreativnosti i psihoticizma

Led na Arktiku Znanstvenici upozoravaju na opasan "X faktor" koji vreba u Zemljinom vječnom sloju leda

Suprotno prevladavajućem mišljenju o povezivanju kreativnosti s problemima mentalnog zdravlja, online studija koju je vodio evolucijski psiholog Gil Greengross dovodi u pitanje tu vezu. Analizirajući 195 mađioničara, studija je usporedila njihovo mentalno zdravlje, kreativnost i originalnost s 233 pojedinca iz opće populacije i podatke iz drugih umjetničkih skupina.

Rezultati, kako su ih opisali Greengross i psiholozi Paul Silvia i Sara Crasson, osporavaju pretpostavku da je odnos između kreativnosti i psihoticizma jednostavan. Mađioničari su u navedenoj studiji, koja je objavljena u časopisu BJPsych Open, pokazali niže rezultate u kognitivnoj neorganiziranosti i impulzivnom nekonformizmu, u usporedbi s općom populacijom i drugim umjetničkim skupinama.

Usredotočeni, disciplinirani, smireni...

Oslanjanje mađioničara na precizne probe zahtijeva usredotočenost, pažnju na detalje, staloženost i disciplinu, kvalitete koje mogu biti ugrožene socijalnom anksioznošću, slabom koncentracijom ili niskom samokontrolom povezanom s psihotičnim osobinama.

Dok se većina mađioničara nije razlikovala od opće populacije u 'neobičnim iskustvima', oni koji su dobili više bodova za ta iskustva prijavili su veću originalnost u svojim izvedbama. Ti su pojedinci pokazali snažnija uvjerenja o svojim kreativnim sposobnostima, pri čemu je kreativnost imala značajniju ulogu u njihovu identitetu.

Sličnost sa znanstvenicima

Laboratorij, ilustracija Otvorene prijave za projekt Scinergy, koji spaja znanstvenike i tvrtke

Uspoređujući podatke nove studije s prošlim istraživanjima, nova studija sugerira da je mađioničarev 'shizotipski profil' najsličniji onom matematičara i znanstvenika. To je u skladu sa studijama koje pokazuju da znanstvenici, poput mađioničara, postižu niže rezultate od vizualnih umjetnika i glazbenika u 'neobičnim iskustvima' i kognitivnoj 'dezorganizaciji'.

I mađioničari i znanstvenici dijele oslanjanje na maštu i kreativnost uz urednost, upornost i pedantnu praksu za postizanje preciznosti. Studija osporava ideju da se osobine koje potiču uspjeh u jednoj umjetničkoj karijeri univerzalno primjenjuju na sve kreativne pothvate.

Zaključno, zamršeni odnos između kreativnosti i psiholoških osobina nijansiraniji je nego što se dosad vjerovalo.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti