Misteriozni Magic Leap, uređaj koji bi mogao promijeniti našu budućnost, stiže za 6 mjeseci?

Kolika su očekivanja od ove kompanije i njezine tehnologije, najbolje govori podatak da su u nju novac uložili Alibaba, Qualcomm i Google.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2017. / 10:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Videozapisi tehnologije Magic Leapa nikoga nisu ostavili ravnodušnima – korištenjem tzv. miješane stvarnosti (možemo je nazvati naprednijom verzijom proširene stvarnosti) ova tehnologija prikazuje virtualne 3D objekte koji su savršeno uklopljeni u našu sliku stvarnog svijeta te je navodno puno bolja u odnosu na ono što danas nudi proširena stvarnost.

Prema jednoj od rijetkih novinarki koja je isprobala testni uređaj (bilo joj je zabranjeno snimanje samog uređaja i slike), putem minijaturnog projektora svjetlo se projicira direktno u oči, na sličan način na koji primamo svjetlo iz stvarnog svijeta – prikaz virtualnih objekata izgleda nevjerojatno realno, pri čemu nema problema s vrtoglavicama kao s virtualnom stvarnošću.

Nije teško zamisliti kako ćemo u budućnosti, zahvaljujući ovoj tehnologiji, moći pričati s prijateljima koji će biti daleko, ali nama će se činiti kao da sjede s nama u sobi – mogućnosti se trenutno čine neograničene i tek trebamo saznati najbolji način za iskorištavanje ove tehnologije, navela je Rachel Metz koja je testirala uređaj.

Kolika su očekivanja od ove kompanije i njezine tehnologije, najbolje govori podatak da su u nju novac uložili Alibaba, Qualcomm i Google, a u posljednjem krugu financiranja 500 milijuna dolara uložio je i Temasek Holding, uz tržišnu vrijednost Magic Leapa od čak 6 milijardi dolara.

Kompanija je zanimljiva po tajnovitosti koja je okružuje – nitko ne zna kako izgleda konačan proizvod niti hoće li tehnologija biti zaista tako savršena kao što to prikazuju demo videozapisi (pojavile su se neke glasine kako bi završni proizvod mogao biti puno lošiji od najava), a službenih informacija o datumu predstavljanja samog uređaja još uvijek nema.

Ipak, prema posljednjim glasinama koje je Bloomberg saznao iz povjerljivih izvora, prvi uređaji namijenjeni ograničenom broju korisnika trebali bi se isporučiti već za pola godine, što u Magic Leapu nisu htjeli komentirati. Također, zahvaljujući Bloombergu saznali smo i neke dodatne informacije – sam uređaj trebao bi biti veći od klasičnih naočala, ali manji od Oculusova Rifta, njegova cijena trebala bi iznositi između 1500 i 2000 dolara, a korisnici će s njim nositi i dodatni uređaj veličine pametnog telefona koji bi se trebao bežično povezivati s naočalama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti