Manje gužve na semaforima i efikasniji javni prijevoz: U Zagrebu počela nova faza projekta automatskog upravljanja prometom

Nakon Donjeg grada projekt će se nastaviti zamjenom semafora i na raskrižjima drugih ulica i kvartova

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.07.2024. / 12:48

Semafor (Foto: Getty Images)

Tehnologija se sve više koristi kao jedno od rješenja za upravljanje prometom, kako bi promet bio učinkovitiji, a gužve što manje, iako ih je često nemoguće izbjeći. Kako bi se poboljšao promet na gradskim cestama, grad Zagreb najavio je projekt automatskog upravljanja prometom u sklopu kojeg je dosad priključeno 18 novih semaforskih uređaja s kojima se iz jednog centralnog mjesta upravlja na daljinu.

Ovaj tjedan najavljena je druga faza unaprjeđenja semaforskog sustava, i to na glavnim prometnicama u Donjem gradu.

Prometna gužva Googleov zeleni val: Zahvaljujući tehnologiji, značajno će se smanjiti čekanje na semaforima

U prvoj fazi zamjene semaforskih uređaja u Donjem gradu, koja se provodila u veljači i ožujku ove godine, zamijenjeno je ukupno 18 uređaja, dok će u drugoj fazi biti zamijenjen još 21 uređaj. Tijekom ove faze koja je započela ovaj tjedan, a trajat će do 9. kolovoza, mogući su povremeni zastoji, pa gradske vlasti mole građane za razumijevanje i povećan oprez. Na kojim će raskrižjima biti zamijenjeni uređaji, pogledajte ovdje, a nakon Donjeg grada projekt će se nastaviti zamjenom semafora i na raskrižjima drugih ulica i kvartova (Ilica, Vlaška, Horvaćanska…)

Prometna gužva Je li odzvonilo gužvama na semaforima i raskrižjima? Googleov projekt pokazao se kao pun pogodak

Automatskim upravljanjem prometom rad semafora prilagođava se uvjetima na cesti, poboljšava protočnost raskrižja, čime se skraćuje vrijeme putovanja, ali i pozitivno utječe na javni prijevoz, koji će, zbog davanja prednosti tramvajima, biti efikasniji i brži. Također, kako je prilikom najave nove faze ugradnje semafora komentirao gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, tako se smanjuju i onečišćenja zraka, negativni utjecaj buke i broj prometnih nesreća.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti