Manje prometnih nesreća i manje poginulih: Još jedno istraživanje pokazalo je važnost sigurnosne tehnologije u vozilima

Kamioni s ugrađenim sigurnosnim tehnologijama poput upozorenja na sudar s prednje strane i sustava automatskog kočenja sudjeluju u puno manje prometnih nesreća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.09.2020. / 13:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavno istraživanje Consumer Reportsa u SAD-u pokazalo je kako bi se uvođenjem moderne sigurnosne tehnologije u sve automobile broj prometnih nesreća i poginulih i ozlijeđenih mogao značajno smanjiti. Tehnologije poput automatskog kočenja, upozorenja na prelazak u suprotnu traku, sustav upozorenja na pješake i na mrtvi kut već su dostupne u brojnim automobilima, no u mnogim modelima, posebno u osnovnim verzijama za takve se opcije mora dodatno platiti.

Einride T-Pod Ima li vozača u kamionu? Autonomni električni kamion sam dostavlja robu po Švedskoj

Američki Institut za sigurnost na autocestama proveo je slično istraživanje oko sigurnosne tehnologije, ali ne u automobilima, već u kamionima. Dobiveni rezultati, nije teško zaključiti, prilično su slični - ako u kamione ugradite sigurnosnu tehnologiju, smanjit će se broj prometnih nesreća, a s njima i broj ozlijeđenih i poginulih na cestama. Iako su prometne nesreće s kamionima puno rjeđe, u njima je često smrtnost veća.

U istraživanju posebno se istraživao učinak upozorenja na sudare i sustav automatskog kočenja, tehnologija koje mogu reagirati u slučajevima kada vozači nisu u potpunosti posvećeni vožnji i cesti, odnosno kada senzori prije vozača primijete određenu opasnost. S implementirane te dvije tehnologije u kamione, moglo bi se izbjeći čak 40 posto sudara u stražnje dijelove vozila koji se nalaze ispred kamiona. Općenito, kamioni s ugrađenom tehnologijom upozorenja na prednje sudare sudjelovali su u 22 posto manje prometnih nesreća, dok su kamioni sa sustavom automatskog kočenja sudjelovali u 12 posto manje nesreća.

Slika nije dostupna Automobili bi uskoro mogli "čitati" naše emocije i preuzeti kontrolu ako procjene da nismo u stanju voziti

U istraživanju korišteni su podaci o 2000 prometnih nesreća iz razdoblja između 2017. i 2019. u SAD-u te je samo tijekom 2018.godine u Americi u prometnim nesrećama s kamionima poginulo više od 4 tisuće ljudi. U SAD-u danas ne postoje pravila i zakoni oko korištenja sustava automatskog kočenja za osobne automobile i kamionima, dok je u EU malo drukčija situacija te je, prema Cnetu, takva tehnologija ugrađuje kao standard već godinama.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti