Masovna tužba protiv Microsofta zbog Windows 10 nadogradnje

Na Saveznom sudu države Illionis u Chicagu podnesena je zajednička tužba nezadovoljnih korisnika Windowsa 10. Iz Microsofta poručuju: 'Tužba je neosnovana'.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 28.03.2017. / 08:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovo nije prvi puta da se Microsoft našao na optuženičkoj klupi zbog navodne nadogradnje starijih operativnih sustava na Windows 10, koji su, prema navodima nezadovoljnih korisnika, izazvali gubitak podataka i financijske štete.

Ali, svojevrsni presedan dogodio se u američkoj saveznoj državi Illionis, jer je na sud u Chicagu stigla zajednička tužba "više korisnika" koji ukupno od Microsofta traže više od 5 milijuna američkih dolara odštete zbog toga što su im navodno nadogradnje na Windows 10 "upropastile računala, izbrisale podatke i onemogućile normalan rad".

Riječ je o korisnicima koji su, naravno, na svojim računalima imali legalne Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1 operativne sustave, koje je Microsoft "agresivno i napadno nadograđivao na Windows 10, nakon čega su računala postala neupotrebljiva". Odvjetnički tim tvrdi kako nije bilo načina da se računala vrate u optimalno stanje i za takve tvrdnje navodno imaju "neoborive dokaze". 

"Nakon tri pokušaja preuzimanja Windows 10 operativnog sustava, računalo Howarda Goldberga, koji je s ostalima podnio tužbu, prestalo je normalno funkcionirati. On je punih šest mjeseci, svakoga dana, uporno odbijao instalaciju Windows 10 OS-a, ali je na kraju nadogradnja krenula automatski i upropastila mu računalo i poslovanje", stoji između ostaloga u tužbi.

Slične priče imaju i Stephanie Watson, koje je navodno morala kupiti novo računalo nakon neuspješne nadogradnje na Windows 10, kao i Robert Saiger, čija je nadogradnja završila, ali ključne aplikacije za njegovo poslovanje nisu radile na Windows 10, iako je "virtualni asistent za nadogradnju tvrdio kako će raditi".

Trenutačno se Windows 10, prema posljednjim izvješćima, nalazi na otprilike 400 milijuna računala diljem svijeta, a ako ova tužba bude prihvaćena, odnosno sud donese presudu protiv Microsofta, mogli bi se lančanom reakcijom pojaviti ogromni problemi za kompaniju iz Redmonda. Objektivno je pitanje kako će tužitelji dokazati da je Microsoft doista kriv za njihove probleme

Iz Microsofta su reagirali na brojne upite o ovoj tužbi priopćenjem u kojem se navodi: "Windows 10 besplatna nadogradnja je trebala svim korisnicima ponuditi prelazak na posljednji stabilni OS, sa svim sigurnosnim nadogradnjama i funkcionalnostima najnovijeg OS-a iz Microsofta. Korisnici su imali mogućnost da ne izaberu besplatnu nadogradnju kao opciju, a imali su i period od 31 dana u kojem su mogli zatražiti pomoć od naše korisničke službe ili se vratiti na prijašnji operativni sustav. Vjerujemo kako je stoga ovakva tužba bez osnova."

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti