Mercedes-Benz, Hyundai i Volvo predstavili Apple CarPlay sustav koji će ugrađivati u svoja vozila

Apple je na sustavu za integraciju vlastitog operativnog sustava u automobile radio godinama, CarPlay je konačno stigao, a evo i što nudi svima koji ga žele imati...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 17.04.2014. / 17:11

Mercedes-Benz, Hyundai i Volvo predstavili Apple CarPlay sustav koji će ugrađivati u svoja vozila

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Apple je na sustavu za integraciju vlastitog operativnog sustava u automobile radio godinama, CarPlay je konačno stigao, a evo i što nudi svima koji ga žele i mogu imati...

Na New York International Auto Show sajmu Apple je odlučio prezentirati svoj CarPlay sustav koji će integrirati i nuditi u suradnju s brojnim partnerima iz automobilske industrije. Za sada su posjetiteljima sajma ponuđene samo demo verzije koje će u svoje automobile ugrađivati Volvo, Mercedes-Benz i Hyundai, iako se vrlo brzo očekuje i sinergija, odnosno produkcija s ostalim poznatim auto brandovima. Kao što se već obznanilo, CarPlay je zapravo „light“ verzija Appleovog iOS-a koja je dizajnirana s jasnom namjenom – za korištenje u automobilima.

Uz iPhone, svi vozaži će pomoću CarPlay sustava dobiti brz, lagan i jednostavan pristup navigaciji, glazbi, telefonskim pozivima, SMS porukama, a da pritom ne moraju koristiti Appleov pametni telefon. Uz integralne aplikacije tvrtke iz Cupertina biti će omogućeno korištenje i drugih aplikacija verificiranih od strane Applea, pa je tako već sada moguće koristiti glazbeni servis Spotify. Svojevrsni temelj CarPlay sustava je famozna glasovna aplikacija Siri, iako se, naravno, može koristiti i geste na zaslonu.

Mercedes-Benz, Hyundai i Volvo predstavili Apple CarPlay sustav koji će ugrađivati u svoja vozila

Sve glasovne naredbe koriste se pomoću mikrofona u automobilu, tako ga nije nužno, niti potrebno koristiti iPhone, što je svakako odlična vijest, jer svaku radnju koju želite da CarPlay odradi za vas možete zadati glasom, a da pritom ne „petljate“ po mobitelu. Ono što je pomalo specifično je činjenica da Apple neće raditi unificirane verzije CarPlay sustava, nego će ih prilagođavati potrebama i željama proizvođača automobila. Tako su Hyundai i Volvo naručili verziju za zaslonom osjetljivim na dodir, dok se verzija za Mercedes-Benz oslanja na hardverske kontrole i pregršt tipki za kontrolu.

Postoje još neke razlike u samoj implementaciji, pa neke verzije CarPlay sustava mogu „duplirati“ ono što automobil već nudi u svom multimedijskom sustavu ili sve može biti samo na jednom sustavu, odnosno platformi. Mercedes i Hyundai će ugrađivati CarPlay potpuno odvojen od integralne navigacije, Bluetooth kontrola ili sustava za kontrolu klima uređaja, a Volvo je pak napravio sinergiju sa vlastitim sustavom koji se do sada ugrađivao u njihove modele. Nema sumnje kako je, prema onima koji su sustav isprobali, bolje i jednostavnije sve kontrole „utrpati“ u CarPlay, jer je tako sve intuitivnije za vozača.

Za sada, uz navedeni trojac iz auto industrije, samo Ferrari i Honda su najavili kako će tijekom ove godine isporučivati automobile s Apple CarPlay sustavom. No, još trinaest drugih proizvođača, među kojima su BMW, Toyota, Ford i Chevrolet potpisalo je ugovore koji jamče da će i njihovi automobili imati CarPlay, ali se za sada ne zna kada točno. Zanimljivo je kako je i Pioneer, inače renomirani proizvođač audio sustava za automobile najavio kako će proizvoditi posebne jedinice koje će podržavati „spajanje“ s Apple CarPlay sustavom.  

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti