Mercedes najavljuje brze punionice za električne automobile u Francuskoj i Njemačkoj

Mercedes se nada da će do četvrtog kvartala postaviti punionice u Njemačkoj i Francuskoj, a u Sjedinjenim Državama ove godine planiraju izgraditi 20 parkova za punjenje s po nekoliko punionica. Ostatak će biti raspoređen diljem Kine i drugih važnih tržišta.

Hina | 10.03.2023. / 14:22

Mercedes-Benz (Foto: Afp)

Njemački proizvođač luksuznih automobila Mercedes razradio je planove o gradnji mreže punionica za električna vozila, dodajući da će do kraja godine omogućiti superbrzo punjenje u Francuskoj i Njemačkoj.

Gradnja dobro napreduje, rekao je za agenciju dpa šef financijskog odjela proizvođača luksuznih automobila Franz Reiner, ne navodeći konkretne podatke ni brojke.

Mercedes se nada da će do četvrtog kvartala postaviti punionice u Njemačkoj i Francuskoj, a u Sjedinjenim Državama ove godine planiraju izgraditi 20 parkova za punjenje s po nekoliko punionica, rekao je Reiner.

Njemački proizvođač već je najavio planove za postavljanje 10.000 punionica za električne automobile diljem svijeta do kraja desetljeća, podsjeća agencija Dpa.

Mercedesovi klijenti imat će prioritet u pristupu punionicama s do 350 kilovata snage, primjerice putem svojevrsne rezervacije.

Tvrtka ulaže milijarde eura u taj program, rekao je Reiner.

Oko 2.000 punionica bit će izgrađeno u SAD-u i u Europi, a ostatak će biti raspoređen diljem Kine i drugih važnih tržišta, dodao je.

Infrastruktura za punjenje još ima potencijala, rekao je šef Mercedes-Benz Mobilityja.

Definitivno nećemo moći sve pokriti našim brzim punionicama. To je dopuna cjelokupnoj infrastrukturi, rekao je.

U segmentu e-punionica Mercedes je u globalnom kontekstu nešto slabiji igrač, s obzirom na to da američki proizvođač električnih vozila Tesla već ima oko 45.000 punionica na globalnoj razini, pokazuju podaci američke tvrtke.

Mercedes je manji igrač čak i na domaćem tržištu, s obzirom na planove njemačke vlade da do kraja ovoga desetljeća postavi milijun javnih punionica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti