Mercedes uvodi novi standard u prometu: Pripremite se za tirkiznu signalizaciju na vozilima, evo što ta boja označava

Mercedes uvođenjem tirkizne signalizacije za autonomne automobile postavlja nove standarde u sigurnosti prometa, obzirom na sve veći broj autonomnih vozila u prometu.

Branimir Vorša | 22.12.2023. / 13:35

Mercedesova tirkizna svjetla označavat će automobil u režimu autonomne vožnje
Mercedesova tirkizna svjetla označavat će automobil u režimu autonomne vožnje (Foto: group.mercedes-benz.com)

Kad govorimo u prometu, boje prenose ključne informacije - zelena signalizira ubrzanje, žuta zahtijeva pozornost, a crvena ili plava označavaju zaustavljanje. Međutim, nedavni dodatak toj paleti je tirkizna boja, namijenjena vozilima opremljenim Mercedes-Benzovim revolucionarnim sustavom autonomne vožnje Drive Pilot (SAE razina 3). Države Kalifornija i Nevada dale su dozvole za ovu inovaciju jer dosad nisu postojali postojeći standardi za signalizaciju autonomnih vozila.

Mercedes se odlučio za tirkiznu boju zbog njezine vidljivosti i jedinstvenosti, izbjegavajući zabunu s drugim signalima. Izbor je proizašao iz nedostatka dostupnih primarnih i složenih boja. Dodatno, SAE-ovo prethodno odobravanje tirkizne boje i njegova povezanost s timom Formule 1 pridonijeli su toj odluci.

Crtež koncepta električne g klase Izvršni direktor Mercedesa potvrdio električnu verziju G klase: Bit će kompaktnija i - jeftinija

Mercedes Kupci novog električnog Mercedesa morat će plaćati pretplatu ako žele više snage i bolje ubrzanje automobila

Prema dopuštenju, Drive Pilot aktivira tirkizna svjetla u prednjim svjetlima, stražnjim svjetlima i bočnim retrovizorima, ali njegova je upotreba ograničena na autoceste. U Kaliforniji je autorizacija ograničena na dvije godine, dok Nevada daje neograničenu dozvolu počevši od 2026. gdine za EQS i S-klase Mercedesovih limuzina.

Iako je tehnologija već u upotrebi, okvir signalizacije ne nalaže naknadnu ugradnju tirkiznih svjetala za sva vozila, već se proizvođačima automobila pruža mogućnost izbora. S obzirom na prednosti, čini se vjerojatnim široko usvajanje, sve dok druge tvrtke ne uvedu ekvivalentne tehnologije. Kao što je Mercedes-Benz primijetio, ovaj sustav sprječava pogrešne predodžbe javnosti i predstavnika zakona o odvajanju vozača od izravne kontrole vozila, povećavajući sigurnost prometa u nadolazećoj eri autonomne vožnje.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti