Meta ima novo rješenje za sve one koji ne mogu pristupiti svom profilu na Facebooku i Instagramu

Opcija će na početku biti dostupna malom broju korisnika, a iz Mete kažu kako će s vremenom biti dostupna svima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2024. / 08:48

Prepoznavnanje lica (Foto: Getty Images)

Što napraviti u situaciji kada iz određenog razloga izgubite pristup svojim profilima na Facebooku i Instagramu? Ekipa iz Mete priprema ima rješenje koje će oduševiti korisnike jer će moći jednostavno ponovno dobiti pristup svojim profilima bez da moraju slati fotografije svojih osobnih dokumenata Meti.

Prepoznavanje lica, ilustracija AI profiliranje pred vratima: Želimo li da na temelju našeg lica tehnologija "zna" sve o nama?

Naime, Zuckerbergova kompanija već je dijelu korisnika omogućila korištenje tehnologije prepoznavanja lica za povrat svojih računa. Ako se korisnici nađu u ovoj situaciji, oni će samo trebati snimiti svoj video, odnosno video svog lica, a Metina tehnologija usporedit će taj video s profilnom fotografijom i, ako zaključi da je riječ o istoj osobi, otključat će račun. Prilično brzo i jednostavno.

Ova opcija ipak nije, barem za sada, dostupna korisnicima na svim tržištima te je ne mogu koristiti osobe u Europskoj uniji, Velikoj Britaniji i još nekoliko zemalja. Razlog je, naravno, regulativa vezana uz prikupljanje podataka.

Riječ je o prvom velikom širenju korištenja ove tehnologije još od kada ju je Meta predstavila 2021. godine, komentirala je Monika Bickert, Metina potpredsjednica za sadržaj, a ono nije ograničeno samo na obične korisnike, već i na slavne osobe. U slučaju slavnih, tehnologija se koristi kako bi se prepoznali i uklonili lažni oglasi u kojima se koriste fotografije slavnih osoba u nekakvim reklamama. Takve su se reklame često pojavljivale i u Hrvatskoj gdje su npr. Luka Modrić ili Mate Rimac reklamirali nekakve proizvode, no oni nisu imali veze s tim reklamama, već su se njihovim slikama poslužili prevaranti.

Bickert kaže kako u njihovom programu u kojem se koristi tehnologija prepoznavanja lica u borbi protiv prijevara trenutačno sudjeluje manji broj slavnih osoba.

Agenti na računalu, ilustracija SF postaje stvarnost: U ovoj državi korištenjem tehnologije žele spriječiti zločine prije nego se dogode

Prema Axiosu, Meta nastavlja sa širenjem korištenja ove tehnologije na veći broj korisnika, a kroz sljedećih nekoliko mjeseci namjeravaju je predstaviti svim korisnicima, no to će ipak ovisiti o rezultatima testiranja koja su započela. Također, planiraju kontaktirati više slavnih osoba te i njih s vremenom uključiti u svoj program kako bi time zaštitili njih, ali i brojne druge korisnike koji bi mogli nasjesti na prijevare.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti