Meta mora na sud: Optužili je da je ukrala ključne algoritme umjetne inteligencije

Meta je već ranije tražila odbacivanje tužbe uz objašnjenje da Neural Magic nije zaštitio svoje algoritme, no sud se s tim nije složio.

Martina Čizmić | 07.03.2023. / 11:55

Meta (Foto: Afp)

Meta će se naći na optuženičkoj klupi nakon što ju je tvrtka Neural Magic optužila da je ukrala revolucionarne algoritme koji omogućavaju sustavima umjetne inteligencije da obrađuju informacije brže nego dosad.

Iako su u Meti od suda tražili da odbaci optužbe, okružna sutkinja Denise Casper zaključila je da ima dovoljno dokaza da se suđenje održi. Na preliminarnom saslušanju pred sudom je svjedočio stručnjak koji je procijenio da Meta duguje Neural Magicu i do 766 milijuna dolara u neisplaćenim tantijemima.

Meta Quest Pro Veliki Zuckerbergovi planovi za virtualnu stvarnost: Za 4 godine očekuje svoj “iPhone trenutak” koji će promijeniti cijelo tržište

Tvrtku Neural Magic osnovala su dva bivša istraživača s Massachusetts Institute of Technology, a tužbu protiv Mete podigli su još 2020. godine. U toj je tužbi navedeno kako je tadašnji Facebook (sad Meta) ukrao algoritme koji omogućuju jednostavnijim računalima da pokrenu kompleksne matematičke izračune puno učinkovitije nego dotad te tako omogućuju korištenje puno većih skupova podataka.

Računalni znanstvenik Aleksandar Zlateski, koji je radio u Neural Magicu, prešao je u Metu i sa sobom "odnio" algoritme koji čine srž tehnologije koju je razvio Neural Magic, tvrde tužitelji. Meta je, kako kažu, potom te algoritme objavila na stranicama otvorenog koda, GitHubu, i javno zahvalila Zlateskom što je "riješio ključni problem koji Facebooku omogućuje nastavak napretka u svijetu umjetne inteligencije".

Meta je već ranije tražila odbacivanje tužbe uz objašnjenje da Neural Magic nije zaštitio svoje algoritme, pa ih Zlateski nije neovlašteno prikupio. No, sud se nije složio s tom tvrdnjom i odlučio da će se o cijelom slučaju odlučivati na suđenju, koje bi trebalo početi u rujnu.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti