Meteoridi su "značajno i nepopravljivo" oštetili NASA-in teleskop James Webb

Iako je NASA računala na udare meteorida te se deformacije od njihovih udara mogu ispraviti, jedan meteorid ipak je izazvao "značajnu i nepopravljivu" štetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.07.2022. / 08:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA ima velike planove s teleskopom James Webb, koji je lansiran krajem prošle godine. Njegov razvoj trajao je čak oko 30 godina i stajao je desetak milijardi dolara te se znanstvenici nadaju kako bi njegove fotografije mogle pružiti uvid u razdoblje neposredno nakon Velikog praska.

Prva fotografija s teleskopa James Webb NASA i američki predsjednik Joe Biden svijetu predstavili najdublju fotografiju svemira ikad snimljenu

S obzirom na spomenuto, jasno je kolika je njegova važnost za NASA-u, odnosno koliko je važno da nasljednik Hubblea ostane sačuvan u negostoljubivom svemirskom okruženju u kojem je izložen raznim meteoridima i drugim svemirskim tijelima.

U malo više od pola godine koliko je proveo u svemiru, James Webb već se našao na udaru takvih meteorida, a prema ovotjednom izvještaju NASA-e do sada je zabilježeno 6 deformacija na panelima teleskopa nastalim od udara takvih svemirskih objekata. Naravno, prilikom njegova razvoja znanstvenici su vodili računa o tome pa se dio takvih deformacija može ispraviti, no u slučaju udara jednog većeg meteorida do kojeg je došlo između 22. i 24. svibnja, zabilježena je "značajna i nepopravljiva" šteta na jednom segmentu teleskopa.

Srećom, ta se oštećenja ipak neće značajno odraziti na način na koji radi teleskop, iako smanjuju točnost podataka koje prikuplja. Također, ova je situacija povećala zabrinutost znanstvenika oko dugoročne misije teleskopa jer nisu sigurni je li ovo rijedak događaj ili bi James Webb i u budućnosti mogao biti češće izložen sličnim udarima meteorida koji bi mogli nanijeti veću štetu.

Prva fotografija svemirskog teleskopa James Webb Spektakularna fotka s novog svemirskog teleskopa uvod u povijesne snimke: "Ono što sam vidjela dirnulo me, kao znanstvenicu i kao ljudsko biće"

Ekipa iz NASA-e koja prati teleskop smatra kako postoji potencijal da bi mogao biti više izložen oštećenjima micrometeorida u odnosu na predviđanja bazirana na ranijim modelima znanstvenika.

Izvor: Sky News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti