Metine pametne naočale omogućuju prijenos videa uživo na Facebooku i Instagramu

Na mreži možemo pročitati dojmove novinara koji su isprobali Ray-Ban Meta Smart Glasses koje u prodaji očekujemo 17. listopada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2023. / 12:25

Nove Metine pametne naočale (Foto: Afp)

Na prošlotjednoj konferenciji Meta Connect Mark Zuckerberg predstavio je nekoliko noviteta na kojima su zaposlenici njegove kompanije radili posljednjih mjeseci, ali i godina. Najviše pažnje privukli su chatbotovi bazirani na umjetnoj inteligenciji, kao i novi model VR uređaja Meta Quest. No pored toga Zuckerberg je predstavio i novu generaciju pametnih naočala koje su razvili u suradnji Ray-Banom, a koju pokreće Qualcommova platforma AR1 Gen 1 te su opremljene s 12MP kamerom, mikrofonom i slušalicama. S obzirom na to da je u njihov dizajn uključen i Ray-Ban, jasno je kako ovo nije samo neki tehnološki gadget neobičnog izgleda, već je riječ o modnom dodatku koji bi mogao privući veći broj korisnika. Barem se tako nadaju u Meti.

Meta Quest 3 Meta predstavila nove VR naočale i vlastiti AI chatbot

Naočale će se u prodaji pojaviti 17. listopada po cijeni od 299 dolara, no dio novinara već ih je isprobao. Iako nisu svi oduševljeni, većina se slaže kako su Meta i Ray-Ban napravili odličan posao.

S ovim naočalama naročito je oduševljen novinar Suna koji je, nakon što je isprobao Ray-Ban Meta Smart Glassesa, izdvojio tri opcije koje su ga se najviše dojmile.

Ugrađeni zvučnici - zvuk na pametnim naočalama je odličan. I kada su stišane bez problema možete čuti glas osobe s kojom razgovarate na telefon, a kada su pojačane, nisu toliko glasne da smetaju drugim osobama. S obzirom na to da njihovo nošenje ne blokira toliko vanjski zvuk, mogle bi biti naročito popularne među biciklistima i trkačima.

Umjetna inteligencija - korisnici naočala mogu razgovarati s Metinom umjetnom inteligencijom pa tako chatbot mogu upitati za vremensku prognozu, a u budućnosti Metina AI korisnicima će moći davati informacije o stvarima koje vide poput nekih spomenika, poznatih građevina i slično. Također, jedna od opcija koja bi se sigurno mogla koristiti kada postane dostupna jest prevođenje znakova na stranim jezicima.

Intervju u metaverzumu “Ovo je najnevjerojatnija stvar koju sam vidio”: Mnogi su impresionirani prvim intervjuom u metaverzumu

Prijenos uživo - osim što se s ovim naočalama mogu snimati fotografije i videozapisi u trajanju do 60 sekundi, putem njih se može streamati uživo na Facebooku i Instagramu. Dakle, ono što vidite unutar naočala, vidjeli bi i vaši pratitelji na tim društvenim mrežama. Sve što je potrebno za početak snimanja uživo jest dva puta jače udariti po okviru naočala i odmah će početi prijenose, što je odlično za neke spontane situacije i trenutke koje želite snimiti, a ne želite gubiti vrijeme na vađene pametnog telefona iz džepa.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti