Microsoft ima 'asa u rukavu': Mogu li ugroziti dominaciju Applea i Samsunga?

Microsoft je oduševio s dosadašnjim računalima iz Surface branda, a mrežom sada ponovno kruže glasine o Surface telefonu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.11.2016. / 09:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je Microsoft prvenstveno poznat kao softverska kompanija, prijenosna i stolna računala koje je ova kompanija predstavila tijekom proteklih godina oduševila su i korisnike i novinare tehnoloških portala. Dosadašnji uređaji poput hibrida Surface Pro, prijenosnika Surface Book i nedavno predstavljenog konkurenta Appleovom iMacu Surface Studio mogu se pohvaliti odličnim dizajnom i snažnim performansama, a posljednje glasine objavljene u medijima govore kako ova kompanija možda ima 'asa u rukavu' s kojim je spremna napasti teritorij kojim vladaju Apple i Samsung – tržište pametnih telefona.

Trenutni udio mobilnih Windowsa na tržištu je zanemariv (oko jedan posto), no s predstavljanjem vlastitog telefona (Surface Phone) koji bi mogao konkurirati najjačima i to bi se u budućnosti moglo promijeniti. Osim samog hardvera, Microsoft će veliki naglasak staviti na softver i opciju Continuum koja omogućuje da se Windows smartphone, nakon povezivanja s monitorom, tipkovnicom i mišem, može koristiti kao i svako druge računalo. Ova je opcija trenutno ograničena samo na određene aplikacije s Windows Storea, no Microsoftov veliki plan je omogućiti pokretanje cjelokupnog softvera namijenjenog Windowsima u Continuum modu. Ako u tome uspiju, telefoni bi zaista mogli postati džepna računala (naravno, neće imati snažan hardver kao i računala, no nitko ne očekuje da ćete ih koristiti za uređivanje videozapisa, Photoshop, igranje PC igara i slično) i u velikom broju slučajeva zamijeniti prijenosnike. No, 'to je puno lakše reći, nego napraviti', komentirali su na Business Insideru jer pametni telefoni većinom koriste ARM procesore, dok su Windowsi dizajnirani za rad na x86 procesorskoj infrastrukturi.

Prema jednoj od najpoznatijih novinarki koja godinama prati Microsof Mary Jo Foley, Microsoft razvija emulator koji će omogućiti pokretanje softvera za Windowse na pametnim telefonima i tabletima s ARM procesorima. Iz Microsofta za ZDnet i Business Insider nisu htjeli komentirati ove informacije tako da njihovi planovi nisu poznati, no prema izvorima iz ove kompanije, oni još nisu odbacili ideju o Surface Phoneu. Neke informacije kažu kako bi ovaj smartphone prvenstveno mogao biti namijenjen poslovnim korisnicima, no ako ga Microsoft zaista predstavi, vjerojatno neće biti ograničen samo na poslovnjake, već će biti namijenjen i 'običnim' korisnicima.

S obzirom na velike pohvale koje je Microsoft dobio za dosadašnja Surface računala, očekivanja od potencijalnog telefona su velika i, ako ga zaista predstave (što neće biti prije kraja sljedeće godine ili tek u 2018.), čini se kako bi ovo zaista mogao biti veliki konkurent dominantnim kompanijama na ovom tržištu.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti