Tijekom godina već smo naučili - samo zato što je neka tvrtka patentirala neku tehnologiju, ne znači da će ta ista tehnologija ikad vidjeti svjetlo dana. No patent koji je Microsoft registrirao u SAD-u mogao bi mnogima donijeti utjehu i olakšati period tugovanja.

Naime, Microsoft je patentirao chatbot koji pogoni umjetna inteligencija, a kojem je glavna zadaća imitirati neku osobu, primjerice preminulog člana obitelji ili prijatelja. Iako na prvi pogled ideja podsjeća na nešto iz znanstvenofantastičnih filmova, činjenica da možete "porazgovarati" s dragom osobom i nakon što ona više nije tu mnogima bi mogla olakšati period tugovanja.

U Microsoftu su zamislili da taj chatbot funkcionira u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista funkcionirao, treba pristup velikoj količini privatnih i osjetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi umjetna inteligencija prepoznala i naučila imitirati stil kojim je osoba pisala, riječi koje je koristila i način na koji se izražavala. Kao glavni izvor podataka spominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, umjetnoj inteligenciji ne bi trebalo biti teško prikupiti dovoljno informacija za stvaranje "virtualne" osobe. No postavlja se pitanje bi li osoba koja je preminula željela da se njezin digitalni život koristi i, primjerice, nakon njezine smrti.

Očito je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korištenja. A tko zna, možda ćemo u budućnosti u oporuci navoditi i kako želimo da naši najmiliji nastave razgovarati s nama i nakon smrti?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju