Microsoft kupuje SwiftKey za 250 milijuna američkih dolara

Microsoftova virtualna tipkovnica je po mnogima već sada odlična, a u budućnost će biti još bolja

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 03.02.2016. / 10:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Iako još uvijek nije službeno potvrđeno, prema pisanju Financial Timesa nema nikakvih dvojbi, Microsoft će kupiti SwiftKey i to za iznos od 250 milijuna američkih dolara. Na upite novinara za komentar, iz Microsofta su poručili kako "ne mogu ništa komentirati za sada", dok su ih kompanije SwiftKey otprilike na tom tragu odgovorili kako "ne komentiraju glasine i špekulacije". Ipak, nitko ne sumnja kako će se ova poslovna akvizicija dogoditi i to već ovoga tjedna. Ono što je, možda, daleko čudnije i intrigantnije je propitkivanje razloga zbog kojega će Microsoft kupiti SwiftKey, jer se po ocjeni mnogih stručnjaka nativna Microsoftova virtualna tipkovnica već sada može smatrati jednom od najboljih uopće. 

SwiftKey se na tržištu pojavio 2010 godine, ali samo u inačici za Googleov Android operativni sustav. U vrlo kratkom vremenu isprofilirala se kao jedna od najboljih virtualnih tipkovnica, a na Appleov iOS je stigla tek 2014. SwiftKey je u početku bila komercijalna, odnosno trebalo se platiti kupovinu aplikacije, ali su otprilike u isto vrijeme kada se pojavila inačica za iOS promijenili poslovanje, pa je aplikacija postala besplatna, ali su se plaćale dodatne teme i funkcionalnosti. Jedan od razloga Microsoftove zainteresiranosti bi mogla biti nova verzija SwiftKey tipkovnice nazvana SwiftKey Neural Alpha koja u potpunosti mijenja pristup "predviđanju riječi" kod upisa. 

Kako sve to izgleda, pogledajte u priloženom videu. Svakako je riječ o potencijalnoj revoluciji i primjeni umjetne inteligencije kod korištenja virtualnih tipkovnica, stoga bi upravo to mogao biti ključni razlog zašto Microsoft kupuje SwiftKey. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti