Microsoft predstavio superračunalo za novu, još pametniju umjetnu inteligenciju

Ovo je prvi korak u stvaranju nove generacije velikih modela umjetne inteligencije i infrastrukture koja je potrebna za njihovo učenje, a sve kako bi ih se moglo učiniti dostupnima kao platformu drugim organizacijama i developerima.

Martina Čizmić | 20.05.2020. / 12:10

Superračunalo (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Microsoft se ozbiljno bacio u razvoj umjetne inteligencije izgradivši ogromno superračunalo. Novi uređaj ima 285 tisuća procesorskih jezgri i 10 tisuća grafičkih čipova, a glavna će mu zadaća biti razvoj novih generacija umjetne inteligencije za tvrtku OpenAI.

Kako su istaknuli prilikom predstavljanja novog superračunala, u usporedbi s drugim superračunalima, ovo se Microsoftovo računalo nalazi u pet najbržih.

Kako smo otkrivali sve što nam treba, ali i koja su ograničenja komponenti koje čine superračunalo, zapitali smo se kako bi izgledalo naše računalo iz snova. I upravo nam je takvo računalo Microsoft napravio, istaknuo je izvršni direktor OpenAI Sam Altman.

Novo Microsoftovo superračunalo temelji se na Azure cloud computingu i prvi je korak u stvaranju nove generacije velikih modela umjetne inteligencije i infrastrukture koja je potrebna za njihovo učenje, a sve kako bi ih se moglo učiniti dostupnima kao platformu drugim organizacijama i developerima.

Upravo zbog toga u Microsoftu i OpenAI vjeruju da će novo superračunalo omogućiti razvoj novih vrsta umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija postaje platforma. Moći ćemo uzeti veoma širok raspon podataka i napraviti model koji uči općenite stvari, a onda taj model učiniti dostupnim milijunima developera, koji će osmisliti kako ga učiniti još zanimljivijim i i kreativno ga iskoristiti, ističu iz Microsofta.

Želimo moći izgraditi ove veoma napredne tehnologije umjetne inteligencije koje bi ljudi mogli jednostavno koristiti kako bi što brže i lakše ispunili svoje ciljeve, poručio je Microsoftov Phil Waymouth.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti