Microsoft ulaže milijarde u Švedskoj: Ali to nije sve...

To nije sve, ali vjerojatno više o planovima na jesen, rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith.

Hina | 03.06.2024. / 14:10

Microsoft (Foto: Afp)

 Američki tehnološki div Microsoft izvijestio je u ponedjeljak da će uložiti 33,7 milijardi švedskih kruna (2,9 milijardi eura) u proširenje infrastrukture za poslovanje u oblaku i umjetnu inteligenciju u Švedskoj.

Popularnost generativne umjetne inteligencije (AI) potaknula je potražnju za uslugama u oblaku pa tehnološki divovi poput Microsofta i Amazon Web Servicesa (AWS) najavljuju milijarde dolara ulaganja u gradnju podatkovnih centara u Europi.

U studenom Microsoft je najavio ulaganja u podatkovne centre u Velikoj Britaniji, a u veljači skicirali su planove i za Njemačku i Španjolsku.

To nije sve, ali vjerojatno više o planovima na jesen, rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith.

Kompanija će u podatkovne centre u švedskim gradovima Sandvikenu, Gavelu i Staffanstorpu ugraditi 20.000 najnaprednijih grafičkih procesorskih jedinica, koje planira nabaviti od Nvidije, a možda naknadno i od AMD-a.

U konačnici mogli bismo ugrađivati i svoje čipove, rekao je šef Microsofta.

Američka kompanija želi potaknuti usvajanje umjetne inteligencije u nordijskim zemljama. Za Švedsku pripremaju edukacijske programe u organizacijama, školama, na sveučilištima i u drugim javnim institucijama i dijelovima društva koje planiraju provoditi u iduće tri godine.

Napominju da ulažu i u obnovljive izvore energije i da su u Švedskoj osigurali gotovo 1000 megavata 'zelene' struje.

AI je tehnološka transformacija koju treba promatrati kao multiplikator ili katalizator... To je dio strategije za budućnost u kojoj bismo, nakon uspješne borbe s inflacijom, trebali ući u novu fazu, fazu ulaganja, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti