Microsoft za tri dana predstavlja prvi Lumia pametni telefon bez Nokia branda

Možda je pretjerano reći da ovime počinje nova era, ali je sasvim prigodno konstatirati kako završava jedno dugo razdoblje u mobilnoj telefoniji, koja je trajalo desetljećima...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 08.11.2014. / 08:00

Microsoft za tri dana predstavlja prvi Lumia pametni telefon bez Nokia branda

Možda je pretjerano reći da ovime počinje nova era, ali je sasvim prigodno konstatirati kako završava jedno dugo razdoblje u mobilnoj telefoniji, koja je trajalo desetljećima...

Sada je i službeno jasno da se na tržištu više neće pojavljivati pametni telefoni koji će nositi Nokia brand. Otkako je Microsoft kupio nekadašnjeg finskog predvodnika u inventivnosti i razvoju mobilne telefonije, ovo je, zapravo, bilo samo pitanje vremena, u Redmondu su odlučili kako je 11. studeni 2014. datum kada će na tržište prvi puta plasirati smartphone iz Lumia serije koji neće biti potpisan kao Nokia. Ne, Nokia kao kompanija nije nestala, ali Nokia kao ime i sinonim za mobitele više, definitivno, ne stanuje u ovoj priči... O sentimentalnoj strani priče se ne isplati raspravljati, pogotovo ne u današnje vrijeme kada je profit svima "sveto pismo", upravo je nedostatak mogućnosti za ostvarivanjem profita "pokopao" Nokia mobilni brand. 

Datum vjerojatno nije slučajno izabran, silne "jedinice" vjerojatno negdje u pozadini kriju intenciju Microsofta da je ovo novi početak za Lumia seriju pametnih telefona, a paradoksalno je kako je vijest objavljena na Nokia Conversations blogu, gdje je najavljena nova Lumia. O tehničkim specifikacijama novog Microsoftovog smartphonea ne zna se previše, prema neslužbenim informacijama imat će 5 inčni QHD zaslon, 1.2 GHz procesor, 1GB RAM-a i 8GB za pohranu podataka. Ništa spektakularno, ništa posebno, ali tehnikalije nisu ono što će obilježiti ovaj prvi "klasični" Microsoft Lumia model. Ako se i bude pamtio, ostat će upamćen kao službeni početak "standalone" Microsoft mobilnog branda, ali i oproštaj od Nokia brandiranih telefona. 

Objavljene su i fotografije koje također ne otkrivaju puno, tek se vidi Microsoftov potpis i logo na narančastom kućištu. Sve u svemu, još jednom - zbogom Nokia - ovog puta konačno i zauvijek. 

 

Izvor & foto TNW

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti