Microsoftov šef za AI svojom izjavom razljutio mnoge: Sve što se nalazi na internetu slobodno je za treniranje AI, osim...

Čak i ako Suleyman ima pravo, to pokreće cijeli niz pitanja vezanih uz autorska prava.

Martina Čizmić | 08.07.2024. / 09:59

Mustafa Suleyman (Foto: Afp)

 Microsoftov izvršni direktor za umjetnu inteligenciju, Mustafa Suleyman, podigao je mnogo prašine svojom izjavom vezanom uz način na koji se AI trenira. U razgovoru za CNBC, Suleyman je izjavio kako je sav sadržaj, koji se dijeli na internetu, dostupan za korištenje za treniranje umjetne inteligencije. Jedina iznimka? Ako proizvođač tog sadržaja ne kaže drugačije.

Što se tiče sadržaja koji se već nalazi na otvorenom webu, društveni ugovor o tom sadržaju iz 1990-ih, kaže da je njegovo korištenje poštena upotreba. Svatko ga može kopirati, rekreirati i reproducirati. To je bio besplatan sadržaj, ako hoćete. To je bio dogovor, istaknuo je Suleyman.

Mustafa Suleyman Stručnjak za umjetnu inteligenciju smatra da na AI ne treba gledati kao na alat, već kao na digitalnu vrstu

Pojasnio je kako postoji posebna kategorija ako je web stranica, izdavač ili medijska organizacija jasno istaknula kako ne dopušta korištenje svog sadržaja za išta drugo osim za indeksiranje, kako bi bila vidljiva na pretraživaču.

To je sivo područje i mislim da će se o tome odlučivati na sudu, dodao je.

No, čak i ako Suleyman ima pravo, to pokreće cijeli niz pitanja vezanih uz autorska prava, uskraćivanje privole za korištenje sadržaja za treniranje AI, ali i jesu li tvrtke koje razvijaju AI zaista poštovale te odredbe?

Kao što smo mogli vidjeti iz primjera nekoliko tužbi koje su već podignute, ne slažu se svi sa Suleymanovim tumačenjem. Neki autori smatraju da je treniranje AI njihovim uratcima jednako krađi. Drugi smatraju da je u redu da se njihov sadržaj koristi u te svrhe, pod uvjetom da im se plati za to.

Mustafa Suleyman "Mislim da to u potpunosti mijenja ekonomiju": Do kraja desetljeća AI bi mogao pokretati vlastite tvrtke

Jasno je da će se još raspravljati o tome i da nema jednostavnog odgovora. Za sad se sve temelji na dogovoru između dviju strana - ako se autor i tvrtka koja želi koristiti njegov rad dogovore oko uvjeta korištenja i naknade, ne bi trebalo biti problema. Ili možda ipak...?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti