Microsoftova umjetna inteligencija opisuje svijet slijepima

Najbolja je stvar što za upotrebu aplikacije nije potrebna veza s internetom. Sve se obavlja na mobilnom telefonu.

Martina Čizmić | 14.07.2017. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je lansirao aplikaciju za pametni telefon koja koristi snagu umjetne inteligencije kako bi pomogla slijepima "vidjeti" svijet oko sebe.

Seeing AI aplikacija je koja zahvaljujući umjetnoj inteligenciji prepoznaje predmete i osobe te ih opisuje osobama oštećena vida.

Dovoljno je instalirati aplikaciju, uključiti kameru, a umjetna će inteligencija prepoznati što je na ekranu i opisati ju korisniku. Može prepoznati ljude i njihove osjećaje.

Najbolja je stvar što za upotrebu aplikacije nije potrebna veza s internetom. Sve se obavlja direktno na mobilnom telefonu.

Kako je aplikacija primarno rađena za američko tržište, omogućeno je i prepoznavanje proizvoda te skeniranje bar koda, ali i prepoznavanje američkih novčanica.

Upravo je prepoznavanje novčanica istaknuto kao najvažniji aspekt ove aplikacije jer su, za razliku od kuna, dolari iste veličine i boje bez obzira na vrijednost, što slabovidnim i slijepim osobama gotovo onemogućava prepoznavanje.

Osim toga, aplikacija može skenirati i čitati dokumente, a to slijepim i slabovidnim osobama uvelike olakšava snalaženje u restoranima ili prilikom pregledavanja pošte i traženja dokumenata.

Aplikacija je toliko prilagođena slijepima da ih glasovno navodi u kojem smjeru trebaju pomaknuti kameru kako bi dokument bio do kraja pročitan ili identificiran željeni predmet.

Na žalost, nije poznato funkcionira li Seeing AI i s drugim jezicima osim engleskog, a i trenutno je dostupan samo za iOS uređaje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti