Nakon što je nekoliko burzi počelo s prihvaćanjem budućnosnica za bitcoin, pojavile su se i zanimljive "prognoze" među špekultantima i trgovcima. Svima je cilj zajednički - što je više moguće profitirati od bitcoina, bez rizika ulaganja u samu kriptovalutu.

Kako su budućnosnice (eng. futures) zapravo svojevrsne oklade, tako je i netko (ili više njih), stavio milijun dolara na prognozu da će bitcoin sljedeće godine prijeći vrijednost od 50 tisuća dolara, odnosno utrostručiti trenutačnu cijenu.

Prema podacima koje je objavio LedgerX, startup specijaliziran za bitcoin derivate, ako 28. prosinca 2018. bitcoin bude ispod 50 tisuća dolara, "oklada" otpada i milijun dolara će biti izgubljeno. No, ako bitcoin bude skuplji od 50 tisuća dolara, autori oklade moći će kupiti 275 bitcoina po cijeni od 50 tisuća dolara za bitcoin (ukupno bi ih to moglo stajati oko 13,8 milijuna dolara).

Kako piše WSJ, takva bi oklada mogla biti veoma isplativa ako cijena bitcoina premaši ne samo 50 tisuća, nego 100 ili 500 tisuća dolara (kako neki od optimističnijih zagovornika bitcoina predviđaju).

No, hoće li bitcoin, koji je od početka ove godine skočio za 1500 posto i u sljedećoj godini nastaviti isti rast, tek treba vidjeti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju