Ministar Ćorić: Država će učiniti sve da ne smeta razvoju umjetne inteligencije

Istaknuo je kako u budućnosti (do 2030.) Hrvatsku vidi kao zemlju u kojoj je došlo do odmaka od tradicionalnih oblika gospodarstava.

Martina Čizmić | 15.10.2020. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Na konferenciji AI2Future 2020 koja se održava u Zagrebu, raspravlja se o umjetnoj inteligenciji u Hrvatskoj, ali i novim tehnologijama koje su s njom povezane. 

Konferenciju je kratkim obraćanjem otvorio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić koji je otvoreno rekao kako država podržava razvoj umjetne inteligencije te najavio kako će to konkretno ostvariti. 

Država će učiniti sve da ne smeta razvoju umjetne inteligencije. Sama činjenica da se postavljamo u ovu poziciju je iskorak, istaknuo je ministar.

Dodao je i kako su neki temelji za daljnji razvoj umjetne inteligencije u Hrvatskoj već postavljeni, no u sljedećih nekoliko mjeseci trebalo bi dovršiti Nacionalni plan razvoja umjetne inteligencije. Naime, na temelju tog plana moći će se povući europska sredstva za financiranje daljnjeg razvoja. 

Ne trebamo čekati. Eropska agenda razvoja jasno je dala do znanja da Europa, odnosno funkcioniranje gospodarstva kakvo smo imali prilike vidjeti, se treba mijenjati. Već sada nam je poznato da će 37% sredstava iz EU fondova morati biti usmjereno na zelenu tranziciju, barem 20% na digitalizaciju, to je otvoren prostor za daljnji razvoj umjetne inteligencije, napomenuo je ministar. 

Istaknuo je kako u budućnosti (do 2030.) Hrvatsku vidi kao zemlju u kojoj je došlo do odmaka od tradicionalnih oblika gospodarstava. 

Hrvatsko gospodarstvo u relativno kratkom roku može doći do onoga čemu cijela Europa teži. A za to je potrebno otvoriti prostor novim idejama. Ministarstvo će iskoristiti svaku priliku da to naglasi, ali i da iskoristi financijske omotnice, rekao je ministar Ćorić te ponovio kako će se uskoro otvoriti Centar za razvoj novih tehnologija u Novom Zagrebu. 

I dok je ministar Ćorić govorio o budućnosti i činjenici da država neće "smetati" razvoju umjetne inteligencije, Hajdi Ćenan iz udruge CroAI predstavila je kratki pregled stanja s razvojem umjetne inteligencije u Hrvatskoj. 

Krajolik hrvatskog AI tržišta u konstantnom je porastu posljednjih godina, a sve do sada nije postojao relevantan pregled svih dionika tog tržišta, od AI tvrtki i startupa do šireg ekosustava umjetne inteligencije u Hrvatskoj, istaknula je Ćenan.

Istaknula je kako je većina tvrtki (oko 80 posto), koje se bave razvojem umjetne inteligencije u Hrvatskoj, smještena u Zagrebu ili njegovoj bližoj okolici. Polovica od tih tvrtki ili startupova rade na razvoju umjetne inteligencije. Posebno veseli što se više od 70 startupova u Hrvatskoj fokusiralo upravo na razvoj umjetne inteligencije, a čak 14 posto tih startupova osnovale su žene. 

Iako je ovo tek početak mapiranja hrvatskog ekosustava umjetne inteligencije, Ćenan je istaknula da neće stati samo na tome, već će se mapiranje i nastaviti te je pozvala sve koji se bave umjetnom inteligencijom da se jave u CroAI udrugu ne bi li i njih uvrstili u buduća istraživanja. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti