Ministarstvo: Poduzetnicima na raspolaganju 200 milijuna kuna

Ministarstvo Regionalnog razvoja poručuje da će novim natječajem i povećanjem alokacije za 400% poduzetnicima na raspolaganju biti 200 milijuna kuna za “Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT“.

Ivana Domitrović | 31.08.2018. / 13:04

Poduzetnici (Foto: Getty Images) - 2 (Foto: Getty Images)

Iz Ministarstva regionalnog razvoja poručili su da će nakon poništavanja natječaja koji je u javnosti podigao puno prašine, jer je otkriveno da je trajao samo 35 sekundi, otvoriti novi te da će povećati sredstva za čak 400 posto. Na prijašnjem se natječaju, naime, dijelilo oko 50 milijuna kuna, a sada će poduzetnicima na raspolaganju biti 200 milijuna kuna.

Izmjenama u natječaju omogućit ćemo većem broju prijavitelja da ostvare pravo na potporu i na taj će se način poduzetnicima koji predaju kvalitetne prijave omogućiti unaprjeđenje poslovanja bespovratnim EU sredstvima. Kvaliteta nam je primarna i zbog toga ćemo u kratkom roku objaviti privremeni poziv te obraditi sve prijave koje će nam pristići te sklopiti ugovore kojima ćemo poduprijeti najkvalitetnije projektne prijave iz cijele Hrvatske, istaknula je ministrica reginalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Pohvalili su se da je u sektoru poduzetništva ugovoreno oko 6 milijardi kuna, što pokazuje da su poduzetnici, a posebno mali, mikro i srednji uspješni u povlačenju EU sredstava.

Ističu da su osluškujući reakcije poduzetnika kroz postojeće pozive napravljene prilagodbe koje su olakšale i pojednostavile cjelokupni postupak dodjele sredstava i provedbe ugovora. Nažalost, prilikom programiranja za sektor poduzetništva, nije istraženo tržište na adekvatan način, što pokazuje premali iznos alokacije namijenjen isključivo poduzetnicima. U priopćenju navode da je Vlada svjesna tog problema, te je već pokrenula izmjene operativnog programa, kojima će omogućiti puno veća sredstva poduzetnicima te na taj način učiniti hrvatsko gospodarstvo konkurentnijim.

Troškovi projektnih aktivnosti bit će prihvatljivi od dana podnošenja projektnog prijedloga na novi poziv, dok će troškovi pripreme projektnog prijedloga biti prihvatljivi od 9. srpnja 2018. godine.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti