Trajao je 35 sekundi: Nakon brojnih žalbi, poništava se natječaj u kojem je dobivao "najbrži prst"?

Ministri Horvat i Žalac "razgovarat će o svemu" te obećavaju veća sredstva i drugačiji način provođenja natječaja.

Martina Čizmić | 30.08.2018. / 10:25

Galerija

Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za "Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT" koji je izazvao lavinu nezadovoljstva i brojne žalbe zbog način na koji je proveden mogao bi biti poništen, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Istaknuo je kako će tijekom dana razmotriti situaciju i, najvjerojatnije, natječaj poništiti.

Nama je u interesu da svi koji uđu u proces aplikacije, a zadovoljili su kriterije, dobiju novac i povećaju konkurentnost, rekao je uoči sjednice Vlade ministar Horvat te najavio kako će njegovo ministarstvo povećati sredstva koja su bila predviđena za ovaj natječaj.

Podsjećamo, na raspolaganju je bilo 53,2 milijuna kuna koja su podijeljena u roku od 35 sekundi otkako je natječaj otvoren.

Upravo činjenica da su prihvaćene one prijave koje su bile najbrže, a ne najkvalitetnije problem je na koji su upozorili svi koji su se na natječaj prijavili.

Da li smo mogli drugačije - mogli smo. Sad znamo koliki je interes i pripremit ćemo se, rekao je Horvat.

"Tko prvi - njegova djevojka" ili ipak ne?

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac na pritužbe nezadovoljnih sudionika natječaja samo je odmahnula rukom.

Svi imaju pravo žaliti se i žale se. Prijave se zaprimaju po redoslijedu pristizanja. Tko prvi, njegova djevojka. Takav je natječaj uobičajen i u Europskoj komisiji, rekla je ministrica Žalacu srijedu, no danas je promijenila stajalište.

Uoči sjednice Vlade rekla je kako se više neće objavljivati natječaji po principu "tko prvi, njegova djevojka".

Nisam za takve natječaje, ali je ministarstvo gospodarstva tako odlučilo jer nemaju dovoljno kapaciteta za obradu prijava po kvaliteti, rekla je ministrica Žalac te potvrdila najavu ministra Horvata da će se povećati sredstva za taj natječaj.

Uvjerena je kako nije bilo nezakonitosti u provedbi natječaja jer su svi "klikali u isto vrijeme".

Ne može server odlučiti o tome kome idu sredstva. Razgovarat ćemo o svemu, rekla je ministrica Žalac i dodala kako su se takvi natječaji objavljivali i ranije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti