Misija na Mars: Za tri godine Virgin Orbit poslat će 3 satelita na Crveni planet

Virgin Orbit uskoro kreće u osvajanje svemira, a njihova je prva misija Mars te namjeravaju poslati tri satelita u istraživanje Crvenog planeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.10.2019. / 08:20

Virgin Orbit (Foto: Virgin Orbit)

Prema svemu što čitamo posljednjih godina o razvoju svemirske tehnologije i planovima za osvajanje svemira, sljedeće desetljeće bit će nevjerojatno uzbudljivo i čovjek bi zaista mogao otići tamo gdje nikada nije bio. Ako se najambiciozniji i najoptimističniji planovi ostvare, već u prvoj polovici desetljeća možemo očekivati dvije povijesne misije – NASA-inu misiju Artemis i nakon toliko godina ponovno osvajanje Mjeseca te SpaceX-ov pohod na Mars.

Misija na Mars Grandiozna vizija Elona Muska: Za 5 godina ljudi će osvojiti Crveni planet!

Elon Musk već neko vrijeme testira novi raketni sustav koji bi prvu ljudsku posadu trebao odvesti na Crveni planet te ima još 5 godina da pripremi logistiku i usavrši tehnologiju za tu revolucionarnu misiju.

Iako se ponajviše piše o NASA-i i SpaceX-u, i druge zemlje i komercijalne kompanije imaju svoje svemirske planove. U Virgin Orbitu (kompaniji nastaloj iz Virgin Galactica) najavili su tri misije za Mars, a ako sve pođe po planu, najraniju misiju možemo očekivati već za 3 godine. Za razliku od SpaceX-a koji namjerava poslati ljude, Virgin Galactic u suradnji s poljskom kompanijom SatRevolution i nekoliko fakulteta iz te zemlje na Crveni planet namjerava poslati tri mala satelita. Ako u tome uspiju, to će biti prva komercijalna kompanija koje se uputila na tako dalek put u svemiru.

Virgin Orbit poseban je po načinu lansiranja rakete koja će nositi satelite te će oni rakete LauncherOne lansirati iz zraka, odnosno namjeravaju ih postaviti na krilo Boeinga 747 i ispaliti je iz velike visine. Dosadašnji problem takvog načina lansiranja, za koji je potrebno mnogo manje goriva, bila je velika težina raketa i tereta te zrakoplovi nisu mogli poletjeti zbog toga. No kako su danas sateliti sve manji i sve lakši – SatRevolutionov satelit težak je oko 50 kg, ukupna težina koju zrakoplov mora ponijeti mnogo je manja, stoga u Virgin Orbitu vjeruju da će im to omogućiti zračno lansiranje rakete i jeftiniji put prema Marsu.

Starship Mark 1 (Screenshot: SpaceX/YouTube) SpaceX predstavio budućnost letova na Mjesec i Mars uživo: "To je najinspirativnija stvar koju sam dosad vidio"

Cilj misija bit će snimanje površine Marsa i mjeseca Phobos, proučavanje atmosfere i istraživanje kopna u potrazi za podzemnim vodama.

Dosad se smatralo da rakete lansirane sa zrakoplova ne mogu otići tako daleko u svemir, no u Virgin Orbitu odlučili su dodati još jedan motor na postojeću raketu koji bi treba pomoći na putovanju do Marsa, a u kompaniji već razmišljaju i o drugim destinacijama poput Mjeseca, Venere i obližnjih asteroida.

Izvor: MIT Technology Review
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti