Mladi prirodoslovci u lovu na nova odličja

Mladi prirodoslovci prošle su se godine s turnira u iranskom Shirazu vratili sa srebrnom medaljom.

Martina Čizmić | 29.05.2017. / 17:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

I ove godine Hrvatska će imati svoje predstavnike na IYNT-u (International Young Naturalist Tournament), međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji se ovog ljeta od 30. lipnja do 4. srpnja održava u kineskom gradu Nanjingu.

Bit će to treći put da Hrvatska sudjeluje na ovom natjecanju učenika od 12 do 16 godina iz svih područja prirodnih i tehničkih znanosti, na kojem se zadaci rješavaju eksperimentalno i teorijski. U protekle dvije godine hrvatski timovi ostvarivali su izvanredne rezultate pa su prošle godine u iranskom Shirazu osvojili srebrnu medalju, a 2015. iz Beograda su se vratili sa zlatom!

Naši se predstavnici već marljivo pripremaju kako bi Hrvatsku i ove godine predstavili u što boljem svjetlu, a organizatoru naše ekspedicije, neprofitnoj udruzi Istraživački centar mladih,dodatnu je podršku pružila ICT tvrtka Comping pokrivanjem dijela putnih troškova za odlazak na ovogodišnji IYNT turnir.

„Comping je u proteklih godinu dana pokrenuo ili se pridružio realizaciji niza projekata i aktivnosti usmjerenih ka poticanju znanosti i zapošljavanju mladih. Uvijek nam je zadovoljstvo pomoći budućim hrvatskim znanstvenicima i istraživačima u njihovim nastojanjima k napretku i pomicanju granica. Posljednje dvije godine, hrvatski timovi na IYNT međunarodnom natjecanju postigli su izvrsne rezultate i tako dokazali kako se ulaganje u obrazovanje i predanost uvijek isplati. Vjerujemo da će nam naš tim to potvrditi i ove godine osvajanjem još jednog odličja“, izjavio je predsjednik uprave Compinga, Alojzije Jukić.

Svake godine međunarodnom natjecanju IYNT prethodi državni turnir koji je nedavno završen te na kojem se stvara nacionalni reprezentativni tim sastavljen od učenika osnovnih i srednjih škola. Kroz ovo natjecanje Istraživački centar mladih pruža razne mogućnosti mladima da se bave znanošću i istraživačkim radom već od najranije dobi, te pospješuje kvalitetu obrazovanja s ciljem povećanja broja znanstvenika, inženjera i visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj.

"U današnjoj situaciji ovakve izvannastavne aktivnosti od velike su važnosti kako za obrazovanje u Hrvatskoj, tako i za svakog pojedinog učenika jer neovisno o uzrastu i od kuda dolaze, imaju jednaku šansu za sudjelovanje i otkrivanje čari prirodnih i tehničkih znanosti. Podrška je velika, no kada dođe do potrebe za financijskom pomoći nije lako pronaći donatore i sponzore. Iznimno smo zahvalni tvrtki Comping na njihovoj svesrdnoj pomoći i prepoznavanju važnosti ovakvog natjecanja“, izjavio je Domagoj Pluščec iz Istraživačkog centra mladih.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti