Mladi poduzetnici inovaciju pretvorili u uspješan posao

Da se uspjeti može i bez odlaska u inozemstvo ili gradeći karijeru u velikim hrvatskim gradovima, pokazuje priča o mladim inovatorima koji su uspjeli u Imotskom i Solinu. Oni razvijaju svoje tvrtke novcem stranih ulagača, zapošljavaju svoje vršnjake i usavršavaju proizvode koji su konkurentni i na svjetskom tržištu.

Ivan Kaštelan | 10.04.2021. / 08:38

Galerija

Četiri tisuće stanovnika u posljednje je četiri godine napustilo Imotski. Tom se trendu odupire mladi inovator koji je u kratko vrijeme zaposlio deset stručnjaka u proizvodnji električnog bicikla.

Imamo razvojni centar u Imotskom, u Runoviću odjel gdje sklapamo sve i u tehnološkom parku u Posušju imamo obradni centar, rekao je Mario Ljubičić.

Svi stalno govore ne može ništa, a mi hoćemo dokazati da je sve moguće pa čak i u ovako malom kraju kao što je Imotski, dodao je Ljubičić.

Mario Ljubičić Mario Ljubičić - 2 (Foto: Zimo)

Njihov električni bicikl je prijevozno sredstvo, ali i turistički vodič koji turiste informira o zanimljivostima kraja u kojemu se nalazi. Unatoč svojoj inovaciji, u dostupne državne i regionalne poticaje su se, kažu, razočarali.

Tako da nisam više gledao na te poticaje, već sam našao investitora. Jedna Švicarska tvrtka je investirala u naš projekt i mi smo ga uspjeli dovesti u završnu fazu, rekao je Mario Ljubičić.

Trenutačni kapacitet im je deset bicikala na dan, a interes su iskazale i hotelske grupacije.

U narednom periodu sve će to rasti. Zapošljavati ćemo nove ljude i svi ćemo zajedno kvalitetno stvarati kvalitetnu zajednicu, zapošljavati mlađe ljude. Neka ljudi ostanu, neka razvijaju svoje obitelji, rekao je Mario Ljubičić.

Pametne klupe iz Klisa obišle svijet

Pametne klupe, koje su iz garaže u Klisu otišle na razne dijelove svijeta, u Dnevniku pratimo već šestu godinu. Njihov izumitelj Ivan Mrvoš danas zapošljava više od pedeset stručnjaka i upravo su otvorili vlastiti pogon za izradu metalnih konstrukcija.

Jedan dio toga je zapravo financiran kroz investiciju koju smo mi dobili još 2019. godine koja je iznosila 20 milijuna kuna, a jedan dio je financiran kroz HBOR-ov kredit za sredstva za opremanje proizvodnih pogona, rekao je Mrvoš.

Ivan Mrvoš Ivan Mrvoš (Foto: Zimo)

Uz pomoć tog novca postaju konkurentniji na svjetskom tržištu, gdje plasiraju 90 posto proizvoda.

Sve elemente koje smo prije kupovali od dobavljača sada možemo proizvesti sami u kući. Time kontroliramo rokove i kvalitetu, rekao je Ante Bilić, rukovoditelj proizvodnje.

Osim toga, rade i na novim idejama.

Prošle godine smo, uz nove redizajnirane klupe, predstavili spremnike otpada koji mogu kompaktirati otpad i smanjiti troškove gradovima, rekao je Mrvoš.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti