Hoće li ovi genijalni hrvatski izumi obilježiti gradove budućnosti? "Ovo nam daje dodatnu motivaciju da budemo još bolji"

Sigurni smo da bi se moglo pronaći još zanimljivih i inovativnih rješenja koje dolaze iz Hrvatske, a koja tek trebaju privući pozornost međunarodne javnosti.

Martina Čizmić | 20.08.2019. / 16:46

Ivan Mrvoš (Foto: Include)

O tome koliko je Hrvatska inovativna zemlja moglo bi se pisati danima. Naši inovatori redovito se sa svjetskih izložbi vraćaju s medaljama i priznanjima, a brojne mlade tvrtke svojim inovativnim proizvodima bore se za svoju poziciju na svjetskom tržištu.

Solinska tvrtka Include može se pohvaliti cijelim nizom priznanja za svoju inovativnost, a njen osnivač i šef Ivan Mrvoš često se nalazi na listama najuspješnijih mladih poduzetnika i inovatora.

Posljednje u nizu priznanja dolazi iz časopisa koji svakog mjeseca čita 400 tisuća ljudi. Startus Insights u svom je Innovator's Guideu analizirao 685 pametnih uličnih rješenja za pametne gradove i izdvojio četiri najbolja. Među njima se našao i Include sa svojim pametnim uličnim "namještajem".

Ističu kako proizvode pametne urbane klupe, stanice za autobuse i postaje za bicikle koje građanima nude mjesto za punjenje mobilnih uređaja, pristup internetu te prikupljaju podatke o pješačkom prometu i korištenju javnog prijevoza.

Iako im svjetske nagrade i priznanja nisu strani, zamolili smo Include da nam prokomentira što ovakvo priznanje znači za njih. 

Prije svega istaknuli bismo kako se ne radi o poznatoj globalnoj nagradi, ali svakako nam je vrijedna upravo zbog toga što pokazuje da uspješno zadržavamo kontinuitet u našem radu i širimo prepoznatljivost na globalnoj razini. Znati da je tvrtka pozicionirana u top 4 rješenja za Smart Cities, između nevjerojatnih 685 rješenja diljem svijeta, daje nam dodatnu motivaciju da samo budemo još bolji u svojoj industriji, istaknula je za Zimo Ivona Pletikosić iz Includea. 

Svako je priznanje dodatan poticaj za rad, a u Includeu nagovještavaju i još zanimljivih pametnih rješenja. 

Prije dva mjeseca uspješno smo zatvorili drugi investicijski krug u kojemu je prikupljeno 2,1 milijuna eura, a trenutno osiguravamo dodatnih pola milijuna eura. Također, upravo prolazimo intenzivan ciklus zapošljavanja, unutar kojega će biti zaposleno 20 do 25 novih djelatnika na različitim pozicijama unutar tvrtke. Krajem ove godine krećemo u veliki redizajn postojećih proizvoda, kako bi za kraj 2020. godine tržištu mogli predstaviti nove pametne klupe, kao i neka nova rješenja, ali u ovome trenutku o tome ne možemo puno govoriti, tajanstvena je Pletikosić. 

Ivan Mrvoš Hrvat koji niže uspjeh za uspjehom: Stigla je jedna od najboljih pohvala za rad mladog Solinjanina (23)

A da u Dalmaciji očito imaju smisla za rješenja za pametne gradove pokazuje i uvrštavanje još jednog hrvatskog startupa u odabir Innovator's Guidea. Ovaj se put radi o splitskom EazyOilu koji je među 735 startupa iz cijelog svijeta, uvršten među četiri najbolja u kategoriji "vehicle to infrastructure", a koji je potekao iz Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta u Splitu.

EazyOil razvio je novi sustav automatske naplate goriva putem prepoznavanja registracijske oznake vozila. Korisnik preuzima aplikaciju na svoj pametni telefon, registrira svoje vozilo i prilikom sljedećeg dolaska na benzinsku postaju, kamera snima njegovu registarsku oznaku i automatski mu naplaćuje natočeno gorivo. Pri tome nije potrebno ulaziti u prostor benzinske postaje i vaditi novčanik, a zaista nije važno ni ima li zaposlenika na benzinskoj postaji ili ne.

Hrvatska se tako našla na mapi kao država iz koje dolaze rješenja koja imaju utjecaj na gradove budućnosti.

Sigurni smo da bi se moglo pronaći još zanimljivih i inovativnih rješenja koje dolaze iz Hrvatske, a koja tek trebaju privući pozornost međunarodne javnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti