MMF, Svjetska banka i 10 država proveli simulaciju globalnog hakerskog napada na svjetska financijska tržišta

Vodeće svjetske financijske institucije su zajedno s 10 država provele simulaciju velikog kibernetičkog napada na međunarodna financijska tržišta, a zaključak je da je jedina obrana protiv toga u kolektivnoj snazi i suradnji.

Branimir Vorša | 10.12.2021. / 10:00

Hakeri (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Izrael je preuzeo vodstvo u vježbi, u kojoj sudjeluje 10 država i koja simulira kibernetički napad velikih razmjera štete na financijska tržišta diljem svijeta. Tom vježbom pokušava se stvoriti realističan scenarij panike i kaosa koji bi uslijedio nakon takvog događaja, prenosi agencija Reuters.

Ta međunarodna kibernetička vježba nosi naziv "Kolektivna snaga" (Collective Strength) i provedena je u četvrtak. U njoj su sudjelovale SAD, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati, između ostalih. U vježbi su sudjelovali i Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka.

Slika nije dostupna Uložili ste u kriptovalute? Čuvajte se Babadede, posebno podmuklog novog hakerskog oružja za krađu

Financijskim dužnosnicima iz zemalja koje su sudjelovale u toj vježbi, prikazan je film koji iscrtava simulirane događaje i u kojem pripovjedač napominje kako su ukradeni osjetljivi podaci te podijeljeni na Dark Webu, što je "stvorilo pomutnju na financijskim tržištima" tijekom perioda od 10 dana.

Izraelsko ministarstvo financija vježbu je kategoriziralo kao ratnu vježbu, a sama vježba je prošla kroz više različitih vrsta napada, uključujući i proboje koji su utjecali na međunarodne burze, likvidnost te sigurnost podataka koje međusobno dijele izvoznici i uvoznici diljem svijeta. U vježbi se isto tako proučavao utjecaj lažnih vijesti o toj krizi, kao i koje se korake može očekivati da će svjetske vlade poduzeti.

Banke apeliraju na hitnu pomoć likvidnosti u brojnim valutama kako bi stale na kraj kaosu, dok druge strane povlače svoja sredstva te ograničavaju pristup likvidnosti, prepuštajući banke neredu i propasti, govori pripovjedač u navedenom filmu.

Izraelski dužnosnici istaknuli su kako su se u prošlosti već događali proboji manjih razina u kompanijama, rekavši da su takvi napadi mogući na široj razini. Isto tako su zaključili da jedino globalna suradnja ima bilo kakvu nadu u odvraćanju najgorih ishoda u slučaju velikog hakerskog napada.

Slika nije dostupna Umjesto dark weba, kibernetički kriminalci sve više koriste Telegram

Napadači su 10 koraka ispred branitelja, ističe za Reuters Micha Weis, financijski kiberntički menadžer pri izraelskom ministarstvu financija.

Kibernetička vježba bila je prvotno zakazana za Dubai World Expo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ove godine, ali je bila odgođena zbog pandemije COVID-19 te primorana pronaći novog domaćina u Jeruzalemu.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti