Mnogi će se iznenaditi: Nova studija otkrila koje vrste prehrane su najzdravije i koje imaju najmanje emisije ugljika

Ljudima koji se držeketo ili paleo prehrane vijest koja slijedi mogla bi prisjesti.

Branimir Vorša | 01.03.2023. / 12:33

Raznolika prrehrana
Raznolika prrehrana (Foto: Getty Images)

Nova studija sa Sveučilišta Tulane u SAD-u koja je uspoređivala popularne dijete s obzirom na prehrambenu kvalitetu i njihov utjecaj na okoliš otkrila je da su keto i paleo dijete imale među najnižim rezultatima u sveukupnoj kvaliteti prehrane i bile među najvišima u pogledu emisija ugljika.

U navedenoj studiji se procjenjuje da keto dijeta, koja daje prednost visokim količinama masti i malim količinama ugljikohidrata, stvara gotovo 3 kg ugljičnog dioksida na svakih 1000 unesenih kalorija. Paleo dijeta, koja pak izbjegava žitarice i grah u korist mesa, orašastih plodova i povrća, dobila je sljedeću najnižu ocjenu kvalitete prehrane i također je imala visok ugljični otisak, od 2,6 kg ugljičnog dioksida na 1000 unesenih kalorija.

Rezultati studije su dobiveni su korištenjem podataka iz više od 16.000 načina prehrane, odnosno dijeta odraslih Amerikanaca prikupljenih CDC-ovim (Centar za kontrolu bolesti) Nacionalnim ispitivanjem zdravlja i prehrane. Pojedinačnim dijetama dodijeljene su bodovne vrijednosti na temelju američkog federalnog Indeksa zdrave prehrane, a prosječni rezultati izračunati su za one koji su jeli svaku vrstu dijete.

"Sumnjali smo... ali nitko nije usporedio sve te dijete"

Iako su znanstvenici već ispitivali nutritivni učinak keto i paleo dijete, riječ je o prvoj studiji koja mjeri ugljični otisak svake od tih dijeta i uspoređuje ih s drugim uobičajenim dijetama, objašnjava Diego Rose, profesor i direktor programa prehrane na Sveučilištu Tulane te koautor navedene studije, koja je objavljena u znanstvenom časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

"Sumnjali smo na negativne klimatske utjecaje, jer su usmjereni na meso, ali nitko nije usporedio sve te dijete", rekao je Rose.

Vegani, vegeterijanci i peskatarci imaju najbolje rezultate

S druge strane spektra, pokazalo se da veganska prehrana najmanje utječe na klimu, stvarajući tek 0,7 kg ugljičnog dioksida na 1000 unesenih kalorija, što je manje od četvrtine emisija ugljika keto dijete. Nakon veganske prehrane uslijedile su vegetarijanska i peskatarska prehrana, kao iduće s najmanjom emisijom ugljika. Od tri netom navedene dijete, peskatarska dijeta postigla je najvišu ocjenu nutritivne kvalitete od analiziranih dijeta, a iza nje su vegetarijanska i veganska dijeta.

Što je s takozvanim svejedima?

Za one koji jednostavno jedu sve i raznoliko, što najčešća prehrana, koju je predstavljalo 86 posto sudionika istraživanja, razultati su pokazali da se njihov način prhrane svejeda smjestio točno u sredinu kvalitete i održivosti. Rezultati studije sugeriraju da kad bi trećina onih koji su na dijeti svejeda počela jesti vegetarijansku prehranu, to u prosjeku bilo jednako eliminaciji emisija ugljika 544 milijuna kilometara putničkih vozila, na dnevnoj razini.

Razultati su otkrili i da kada su se svejedi odlučili za mediteransku dijetu, koja je usmjerena prema biljkama, ili za verzije DASH dijete s ograničenjem masnog mesa, smanjili emisije ugljika i poboljšali rezultate kvalitete prehrane.

"Postoji način da poboljšate svoje zdravlje i ugljični otisak bez potpunog odricanja od mesa”

“Klimatske promjene nedvojbeno su jedan od najhitnijih problema našeg vremena i puno je ljudi zainteresirano za prelazak na biljnu prehranu. Na temelju naših rezultata, to bi smanjilo vaš otisak i općenito bi bili zdravi. Naše istraživanje također pokazuje da postoji način da poboljšate svoje zdravlje i ugljični otisak bez potpunog odricanja od mesa”, rekao je Rose.

Studija iz 2021. godine, koju je podržao i UN, pokazala je da 34 posto emisija stakleničkih plinova dolazi upravo iz prehrambenog sustava. Najveći dio tih emisija dolazi od proizvodnje hrane, pri čemu je govedina odgovorna za 8-10 puta više emisija od proizvodnje piletine i preko 20 puta više emisija od proizvodnje orašastih plodova i mahunarki.

Iako su utjecaji određene hrane na okoliš opsežno proučavani, Rose ističe važnost nove studije jer razmatra kako pojedinci odabiru popularne dijete koje se sastoje od širokog spektra namirnica.

Mislim da je sljedeće pitanje kako bi različite politike utjecale na rezultate i kako bi nas one mogle pomaknuti prema zdravijoj, ekološki prihvatljivijoj prehrani?, rekao je na kraju.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti