Na Mobile World Congressu u Barceloni, Deutsche Telekom istaknuo je da će plaćanje mobitelima stići ove godine u Njemačku i Poljsku, dok u SAD, Nizozemsku i Češku stiže u 2012.

Plaćanje je omogućeno preko telefona koji imaju integriran NFC (near field communication) čip koji omogućuje slanje podatakabežičnim putem na vrlo kratke udaljenosti. Plaćanje se izvršava nakon što mobitelom prođete kraj terminala za plaćanje koji bilježi vašu transakciju.

Osim Nexus S smartphona, na konferenciji, blogeri su vidjeli popis proizvođača koji koji ukazuje da će Apple imati uređaj sa NFC-om ove godine, Samsung u drugom kvartalu, te RIM i LG tokom trećeg kvartala također ove godine.

Iako Apple nije htio komentirati ove glasine, čulo se da se testira iPhone sa NFC čipovima koje su naručili od tvrtke NXP Semiconductor. Također je poznato da je Apple zaposlio Benjamina Vigiera iz tvrtke mFoundry kao managera za mobilno plaćanje.

Apple je u prednosti nad konkurecijom glede NFC-a, iz razloga što na iTunesima imaju preko 150 milijuna registriranih korisnika sa svojim kreditnim karticama.

Kako mnogi stručnjaci predviđaju, ovu godinu će definitivno obilježiti tableti, smartphonei, lokacijske usluge i naravno plaćanje mobitelima.

Via [cnet]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju