Model Y: Već sljedeće godine počinje proizvodnja novog Teslina automobila

Nadamo se kako ćemo već ove godine saznati više detalja o nadolazećem Teslinu SUV-u, čija bi prodaja mogla početi već krajem 2020.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.01.2019. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon "pakla" koji su Elon Musk i svi u Tesli prošli s proizvodnjom Modela 3, ova se kompanija polako priprema za sljedeći automobil s kojim namjeravaju osvojiti tržište (električnih) vozila. Tijekom izvještaja o poslovanju u prethodnom kvartalu koji je za Teslu ponovno završen u plusu, saznali smo i neke novitete vezane uz Model Y, automobil koji je Musk prvi put spomenuo još 2017. godine.

Riječ je o automobilu iz popularne kategorije SUV vozila koji će biti baziran na Modelu 3 (navodno čak do 75 posto dijelova za Model Y bit će iz Modela 3), što bi trebalo omogućiti bržu proizvodnju i smanjenje troškova, čime bi se izbjegli brojni problemi koje su zaposlenici Tesle morali proći tijekom razvoja i proizvodnje Modela 3.

Već ove godine počinje razvoj alata i infrastrukture za Model Y te Musk vjeruje da će do kraja 2020. početi proizvodnja novoga vozila – za razliku od Modela 3, S i X koji se proizvode u tvornici u Fremontu, Tesla će proizvodnu liniju za novi automobil otvoriti u Nevadi, u tvornici Gigafactory 1.

Pored navedenoga, trenutačno nema još nekih dodatnih informacija o novom modelu poput performansi samoga vozila, baterije i, onog što je najvećem broju potencijalnih kupaca najvažnije – cijene.

Model Y, naravno, nije jedino vozilo koje Musk i ekipa pripremaju te su do sada najavljena još da vozila – električni kamion koji se već testira na cestama SAD-a te novi model Roadstera.

Što se ostalih zanimljivosti s konferencije tiče, za ovu godinu Tesla očekuje prodaju između 360 i 400 tisuća vozila, što predstavlja rast od 45 do 65 posto u odnosu na 2018. godinu. Musk vjeruje kako će do kraja godine tjedno proizvoditi 7 tisuća Modela 3 u tvornici u Fremontu, a nada se kako će i u tvornici koja se trenutno gradi u Kini tjedna proizvodnja doseći više od 10 tisuća komada do sredine sljedeće godine.

Izvor: US Today

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti