Moderna optužuje: Pfizer i BioNTech kopirali su našu mRNK tehnologiju

Moderna i Pfizer u suradnji s BioNTechom prvi su razvili cjepivo protiv koronavirsa.

Hina | 26.08.2022. / 16:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Moderna je tužila Pfizer i njegovog njemačkog partnera BioNTech, tvrdeći da su pri razvoju prvog cjepiva protiv COVID-19, odobrenog u SAD-u, prekršili njezine patente i kopirali tehnologiju koju je razvila godinama prije pandemije.

Tužba je podnesena Okružnom sudu u Massachusettsu i Regionalnom sudu u Dusseldorfu, priopćila je u petak Moderna.

Kompanija traži novčanu odštetu, ali ne navodi iznos.

Slika nije dostupna Moderna zatražila odobrenje za drugu booster dozu cjepiva protiv COVID-19

Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo prvi razvili, uložili milijarde dolara u njezino kreranje i patentirali je tijekom deset godina prije pandemije COVID-19, rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

Moderna i Pfizer u suradnji s BioNTechom prvi su razvili cjepivo protiv koronavirsa, podsjeća Reuters.

Moderna je samo deset godina nakon što je osnovana razvila tehnologiju glasničke RNK (mRNA) koja je omogućila neviđeno brz razvoj cjepiva protiv COVID-19.

Proces izdavanja dozvole, koji obično traje godinama, završen je u roku od nekoliko mjeseci, uglavnom zahvaljujući velikom pomaku u razvoju mRNA cjepiva, koja ljudske stanice uče kako proizvesti protein s ulogom okidača imunološkog odgovora.

I njemački BioNTech istraživao je to područje kada je sklopio partnerstvo s američkim farmaceutskim divom Pfizerom.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je po hitnom postupku cjepivo protiv koronavirusa Pfizera/BioNTecha, u prosincu 2020., a tjedan dana kasnije i ono Modernino.

Slika nije dostupna Je li kraj pandemije na vidiku? Izjava šefa Moderne mnoge je vjerojatno iznenadila: "Mislim da postoji oko 80 posto šanse..."

Moderna sada tvrdi da su Pfizer i BioNTech bez dozvole kopirali mRNA tehnologiju koju je Moderna patentirala između 2010. i 2016. godine, puno prije no što se covid pojavio, krajem 2019., i proširio, početkom 2020.

U početnoj fazi pandemije Moderna je objavila da neće inzistirati na pravima intelektualnog vlasništva kako bi omogućila drugima da razviju vlastita cjepiva, posebno za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

U ožujku ove godine promijenili su ploču, rekavši da od tvrtki kao što su Pfizer i BioNTech očekuje da poštuju njezina prava intelektualnog vlasništva, dodavši da neće tražiti odštetu za aktivnosti prije 8. ožujka 2022.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti