Mogu li autonomni dronovi policiji pomoći da smanje broj pucnjava u gradovima?

Vjeruju da će ova suradnja pomoći izraelskoj policiji da brže reagira na dojave o pucnjavi i drugim remećenjima javnog reda i mira.

Martina Čizmić | 27.12.2021. / 12:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Policije diljem svijeta već uvelike koriste dronove za izviđanje, nadziranje prostora poput granica ili javnih skupova, a sad bi mogla koristiti i za istraživanje.

Točnije, policija u Izraelu uskoro bi mogla početi koristiti autonomne dronove koji bi provjeravali lokacije na kojima su detektirani pucnjevi.

Slika nije dostupna Potpuno nova perspektiva: Pogledajte kako izgleda kad vas dron vodi kroz Kuću umjetnosti

Američka kompanije ShotSpotter, koja proizvodi akustične senzore za otkrivanje pucnjeva i uzbunjivanje policije, udružila je snage s tvrtkom Airobotics koja proizvodi dronove. Tako su nastali dronovi koji automatski mogu provjeriti neku dojavu.

Vjeruju da će ova suradnja pomoći izraelskoj policiji da brže reagira na dojave o pucnjavi i drugim remećenjima javnog reda i mira.

No, pitanje je koliko će to zaista pomoći i u hvatanju osoba koje su pucale. Do sad je ovakav tip tehnologije iskušan u više od 100 gradova diljem svijeta, a podaci nisu baš pokazali veći broj uhićenja.

Slika nije dostupna Nešto što do sad nitko nije napravio: Dronom uspješno prevezena pluća za transplantaciju iz jedne bolnice u drugu

Slika nije dostupna Kiša dronova: Spektakularna predstava na noćnom nebu, odjednom se pretvorila u noćnu moru za posjetitelje

Hoće li u Izraelu pokazati bolje rezultate, tek treba vidjeti. Za sad kombinacija autonomnog drona i policije nije baš pokazala neke rezultate, a na noge je digla brojne zagovaratelje ljudskih prava i privatnosti.

Izvor: Airobotics

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti