Mogu li društvene mreže odgovoriti najvećem izazovu i prijetnji?

Odgovornost društvenih mreža danas je više nego ikada u fokusu javnosti

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 19.06.2017. / 10:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Društvene mreže u posljednjih nekoliko godina potpuno su promijenile način života na globalnom nivou. Pritom ne mislimo samo na život koji je uokviren u virtualnom postojanju svakoga od nas, nego život u punom smislu te riječi. Način interakcije s obitelji, prijateljima, poslovnim partnerima, zapravo način komunikacije uopće strahovito se promijenio upravo zahvaljujući društvenim mrežama. Granica koja je dijelila “stvarni život” od “virtualnog života” s vremenom je potpuno izblijedjela. Mogućnosti koje su nam u obliku zabave, mogućnosti edukacije, sklapanja novih poslova i hrpe drugih opcija na stol bacile društvene mreže praktički su nemjerljive. Ali, nažalost, kao u svemu, postoji i druga strana medalje…

Odgovornost društvenih mreža danas je veća nego ikada, nije pretjerano reći da upravo društvene mreže u velikoj mjeri odgajaju nove generacije. Nažalost, upravo su društvene mreže i ostali komunikacijski alati savršeni izbor za najveće zlo modernog doba – zlokobni terorizam. O ovoj se temi nakon svakog terorističkog napada intenzivno i žestoko raspravlja, s potpunim pravom, jer gotovo u pravilu teroristi koriste neki od modernih alata ili društvenih mreža za dogovaranje i realizaciju svojih (samo)ubilačkih akcija. Radikalizacija se potom događa s obiju strana, teroristi su ionako sami po sebi radikalni, a brojni političari i vlasti zbog toga vrše pritisak na društvene mreže i kompanije koje produciraju aplikacije za komunikaciju.

Britanska premijerka Theresa May nakon posljednjih terorističkih napada na Otoku više je puta ponovila da “ovako više neće ići”, spominjala je “potrebu za nadzorom interneta” bez uvijanja i skrivanja, iako su postojale vrlo čvrste indicije da je britanska vlada imala dojave da će se “dogoditi nešto grozno”, ali nije reagirala na vrijeme.

Istina je kako društvene mreže moraju pronaći odgovor na izazove koje nosi tamna strana ulice kojom dominiraju teroristi, ali je isto tako istina da bi bilo kakvo ograničavanje korištenja interneta, društvenih mreža ili alata za komunikaciju bilo pogubno i zapravo bi odgovaralo samo teroristima. Njima je, uz suluda ubijanja sijanje straha i panike ionako glavni cilj. Objektivno je pitanje može li se odgovoriti na najveći izazov modernog doba kada su u pitanju društvene mreže?

Gotovo sve najveće društvene mreže reagiraju: Facebook je uveo posebnu “diviziju administratora” koji će se baviti detekcijom i gašenjem bilo kakvih objava vezanih uz terorizam, Twitter se također trudi, suspendira, gasi račune, a novi odgovor stiže i iz Googlea, odnosno njihove video platforme YouTube. U otvorenom pismu naveli su četiri koraka koji bi trebali rezultirati micanjem svih videomaterijala koji su na bilo koji način povezani s terorizmom, blokiranje i gašenje pripadajućih računa te onemogućavanje objave novih videomaterijala koji na bilo koji način promoviraju ili veličaju terorizam. Možda se nekome cijela stvar čini benigna, ali proces regrutacije novih sljedbenika mračnih terorističkih ideja vrlo često se odvija upravo na društvenim mrežama.

Prvi je korak poboljšanje tehnologije i algoritama koji će detektirati i micati terorističke uratke. Drugo, s obzirom na to da tehnologija, što god netko mislio, ne može sama, YouTube velike nade polaže u “Trusted Flagger” report program, koji je prema njihovim podacima “točan u više od 90% slučajeva”, što znači da gotovo sve prijave potencijalno terorističkih videomaterijala završavaju njihovim uklanjanjem. Tu će YouTube dodatno produbiti suradnju sa svim organizacijama koje se bave problematikom govora mržnje ili terorizmom. Treći je korak smanjenje rejtinga svih videomaterijala koji na skriveni ili diskretni način promoviraju radikalne vjerske metode i pristupe, a četvrta je takozvana metoda redirekcije. Tako će se korisnike preusmjeravati s videozapisa koji promoviraju terorizam na one koji objašnjavaju zašto je i samo razmišljanje o priključivanju nekoj od terorističkih organizacija loše.

YouTube i njegovo vodstvo svjesni su da se spomenuto regrutiranje novih terorista prečesto vršilo i na njihovoj platformi, baš zato uvode nove korake i alate za borbu koja traje. Posebno su napomenuli kako će i dalje nastaviti vrlo usko surađivati s Microsoftom, Facebookom, Twitterom i svima ostalima koji žele anulirati terorističke prijetnje i ideologiju iz virtualnog svijeta. A to bi, naravno, trebalo pomoći da se reduciraju i prijetnje u stvarnom svijetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti