Mogu li Kinezi zapanjiti svijet i iz prvog pokušaja spustiti svoj rover na Mars? Noćas ćemo doznati

Kineska svemirska letjelica Tianwen-1 nalazi se u orbiti oko Marsa još od veljače, a noćas će na površinu tog planeta poslati i rover. Uspije li taj dio misije, Kina će postati tek treća zemlja svijeta kojoj je to pošlo za rukom.

Branimir Vorša | 14.05.2021. / 15:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina bi se uskoro mogla pridružiti prestižnom klubu zemalja koje su uspješno poslale svoje rovere na površinu Crvenog planeta, a taj klub čine zapravo samo SAD i Rusija. Ako ćemo gledati realno, u tom klubu je trenutno isključivo SAD, jer oni jedini imaju na povšini Marsa više rovera u uporabi.

Kina će u petak pokušati spustiti svoj rover Zhurong na površinu Marsa, pri čemu će njihova svemirska agencija, baš kao i američka NASA, proći takovanih "sedam minuta užasa" prije nego li utvrde je li sve prošlo u redu ili ne sa slijetanjem rovera na površinu.

Ambiciozna kineska Tianwen-1 misija lansirana je u srpnju 2020. godine, a sastoji se od tri komponente. Prva je letjelica koja će i dalje ostati u orbiti Marsa, gdje je stigla još u veljači, druga komponenta je letjelica za slijetanje na površinu i posljednja komponenta je sam rover.

Podsjetimo, Kinezima je ovo prva misija upućena na Mars, a uspiju li izvesti inače vrlo kompliciran i težak postupak slijetanja rovera na površinu, imat će se čime i pohvaliti.

Za usporedbu, spomenimo samo kako od 1973. godine nitko osim NASA-e nije uspješno sletio na Mars te da je tek polovica misija na Mars ukupno gledano završila uspjehom.

Kina je međutim relativno tiha oko toga kad se može točno očekivati početak procedure slijetanja njihovog rovera na površinu Crvenog planeta, no većina izvješća spominje vrijeme od 16:11 sati po pacifičkom vremenu, odnosno prema hrvatskom vremenu, to će biti u subotu nešto iza 1 sat u noći.

Očekuje se da bi rover Zhurong trebao sletjeti na područje Utopije Planitije, odnosno isto područje na koje je sletio i NASA-in Viking 2. Ta je misija bila posebno interesantna jer su znanstvenici sugerirali da je upravo VIking 2 pronašao znakove života na Marsu.

Namjera Kine jest da njihov rover Zhurong ostane operabila 90 dana na površini Marsa.

Kako će izgledati sam postupak slijetanja na Mars i hoće li biti sličan onom NASA-inom, teško je reći, no svijet prati mogu li Kinezi napraviti veliku stvar i sletjeti na Mars iz prvog pokušaja.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti